NOD32: vírusvadászat csúcssebességgel

A hazai piac egyik új belépője az Eset Software NOD32 nevű vírusirtó szoftvere, mely futásához kevés erőforrást igényel, és gyorsan pásztázza végig a winchesteren lévő fájlokat vírusok után kutatva. Kipróbáltuk.

A Magyarországon még kevéssé ismert NOD32 mögött az amerikai székhelyű Eset Software cég áll, a szoftver víruskereső motorját azonban Pozsonyban fejlesztik. A víruskereső nem túl beszédes neve egyébként a Kórház a város szélén tévésorozat cseh és szlovák nyelvű címéből ered, és az alábbi kifejezést takarja: "Nemocnica na Okraji Disku". Mindez magyarul "Kórház a lemez szélén"-nek felel meg (az első vírusok jellemzően a lemezek bootszektorát támadták meg, ami a lemez szélén helyezkedik el). A NOD32 fő extrájának többek között az számít, hogy a víruskereső alkalmazásokat tesztelő Virus Bulletinen 1998 tavaszán végzett első tesztje óta egyetlen vadon élő vírust sem eresztett át, s idén júniusig összesen 27 alkalommal nyerte el a víruskereső szoftverek "Oscar-díjának" számító VB100% díjat. A fejlesztő közlése szerint különösen fejlett heurisztikus keresővel rendelkezik, amely a még ismeretlen vírusok detektálását teszi lehetővé.

Forrás: [origo]

A NOD32-t legegyszerűbben az interneten keresztül, egy webes megrendelőlapot kitöltve lehet megvásárolni: a szoftver letöltéséhez és telepítéséhez szükséges felhasználói nevet és jelszót e-mailben küldik ki a vásárlónak - bár már készül a termék dobozos változata is, s a hazai forgalmazó partnereinél is lehet licenceket vásárolni a hagyományos módon, bár az alkalmazást ez esetben is a világhálóról kell letölteni.  A letöltéshez szerencsére nem szükséges szupergyors internetkapcsolat, a telepítő mérete  mindössze 6-7 megabájt. A víruskereső minden lényeges platformra elérhető,  DOS-os, windowsos és linuxos változat egyaránt létezik belőle. A Windows alatt futtatható változat használatához legalább egy 133 megahertzes Pentium processzorral és 32 megabájt memóriával felszerelt PC-re van szükség. Az installáció nem túl bonyolult, mivel a kezdő felhasználókat segítendő egyszerűsített telepítési lehetőség is elérhető. A telepítést követően egy újraindítás szükségeltetik, mely után rögtön használatba is vehetjük az alkalmazást. Az átlagfelhasználóknak kapásból érdemes aktiválniuk az ún. csendes üzemmódot, ekkor az alkalmazás csak fontos esetekben - például vírus észlelésekor - jelenít meg üzenetablakokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő