Újra használható a netoptimalizáló szoftver

Vágólapra másolva!
Az Axelero kérésére a Matáv visszaállította a német cfos.de oldal elérhetőségét, így ismét működik az ADSL-adatforgalmat optimalizáló szoftver. A különös nevű szoftver egy hónappal ezelőtt vált használhatatlanná két szolgáltató hálózatán.
Vágólapra másolva!

A HWSW informatikai hírmagazin keddi beszámolója szerint két hazai internetszolgáltató, az Axelero és a Vivanet ügyfelei napok óta nem tudják használni az internetes adatforgalmazás optimalizálására használható, német fejlesztésű, cFos nevű szoftvert. A két társaság azonos hálózatot használ, melyről a cFos weboldala korábban elérhetetlenné vált. Mivel a szoftver a cfos.de honlap irányába küldött adatcsomagok alapján kalibrálja magát, a honlap kitiltását követően maga a szoftver sem működött tovább.

Mit tud a cFos?

A cFos kivédi, hogy ADSL vagy ISDN kapcsolódás esetén feltöltéskor csökkenjen a letöltési sebesség. Erre akkor van szükség, ha valaki egyidőben tölt le és fel. Maga a kapcsolat nem lesz gyorsabb tehát, csak kivédi az egyidejű fel- és letöltéskori sebességcsökkenést. Előnyös lehet fájlmegosztó rendszerek használatakor. A szoftver 29 euróért (több mint hétezer forintért) vásárolható meg.

Az [origo] érdeklődésére Tüdős András, az Axelero informatikai igazgatója elmondta: a szoftver weboldalát valóban kitiltották műszaki okokból, de nem az Axelero, hanem a Matáv munkatársai. Ugyanis még február közepén a Matáv hálózatának nemzetközi kijáratait kiszolgáló egyik routeren extrém leterheltséget észleltek, méghozzá egy olyan, a hálózati eszközök közti kommunikációra használt, ámde hibás üzenetek formájában, amelyek a cFos program honlapjára irányultak. A Matáv szerint a leterheltség olyan fokú volt, hogy a társaság hálózati infrastuktúrájának működését veszélyeztette. Ezért a szolgáltató munkatársai - egyeztetve a hálózati eszköz szállítójával - úgy döntöttek, hogy az érintett IP címet - történetesen a szoftver németországi szerverét - kitiltják, azaz elérhetetlenné teszik.

Ezzel azonban működésképtelenné vált maga a segédprogram is, mivel nem érte el az anyahonlapot. Ezt észlelték az Axelero és a Vivanet ügyfelei, ugyanis a szolgáltatók a Matáv Rt. IP gerinchálózatát használják, így a tiltás valamennyi - igaz, csak Axelerós és Vivanetes - ügyfelet érintette. Az Axelero megkeresésére a Matáv szakemberei tegnap délután a tiltást megszüntették. Tüdős ugyanakkor elmondta: amennyiben a hibás forgalom újra jelentkezik, akkor ismételten szűrésre lesz szükség.