Magyar támogatást kérnek a szoftverszabadalmakhoz

Vágólapra másolva!
Magyar EU-képviselők támogatását is szeretnék elnyerni a szoftverszabadalmak bevezetéséhez - derül ki egy, a BSA által kezdeményezett akcióból. A szoftverszövetség szabadalmi szakembereket hív kampányolni.
Vágólapra másolva!

Egy hazai fogyasztóvédelmi egyesület, a Netért tiltakozását váltotta ki a Business Software Alliance (BSA - a szoftveripar legnagyobbjainak érdekeit képviselő civil szervezet) kampánya. A Netért szerint a BSA levelet küldött szabadalmi szakembereknek arra kérve őket, hogy az uniós szoftverszabadalmak bevezetéséért szálljanak síkra. Ennek érdekében olyan megcímzett, bérmentesített válaszleveleket küldött szét a BSA, melynek visszaküldője támogatásáról biztosítja a szoftverszabadalmak bevezetését, és kéri a címzettként szereplő európai parlamenti képviselők közbenjárását. A célpontként kiszemelt EU-képviselők közt két magyar is szerepel: Szájer József és Lévai Katalin.

Mi védett?

A már beadott, de az uniós döntés jóváhagyására váró szabadalmak vonatkoznak például magára a webshopra, az internetes hitelkártyás fizetésre, a weboldalon a menüpontok füles kiválasztására is. A szabadalmak bevezetésével mindezekre - és még sok másra - a szabadalmat benyújtó díjat vethetne ki, vagy éppen megtilthatná használatukat is.

A hazai fogyasztóvédők szerint a levél manipulatív, és bár olyan szakembereknek küldték, akik szabadalmi területen tevékenykednek, a címzettek nem ismerik a szoftverszabadalmak speciális kérdéskörét. A levélben egy riport is olvasható, melyből azonban - a Netért szerint - hiányoznak azok az ellenérvek, melyeket a szoftverszabadalmak bevezetésének ellenzői már korábban elmondtak, így a levél olvasói csak egyoldalú tájékoztatást kaphatnak.

A szoftverszabadalmak bevezetésének - évek óta húzódó - vitájában sokak szerint egyik oldalon a multinacionális szoftverfejlesztő vállalatok, míg a másikon a kisebb fejlesztőcégek és maguk a felhasználók állnak. A vitában a nagyvállalatok a mellett kardoskodnak, hogy olyan eljárásokra, ötletekre is védettséget terjeszthessenek ki, melyek ma már az informatikában hétköznapi megoldásnak tűnnek - ezzel biztosítva maguknak a további fejlesztésekhez szükséges anyagi forrásokat, az ellentábor a kisebb fejlesztővállalatok ellehetetlenülésével és a felhasználók számára drágább internethasználattal riogat - persze csak ha az EU végül jóváhagyja a szoftverszabadalmak bevezetését.