Zenekeresőt indított a Yahoo

Vágólapra másolva!
Az új keresőszolgáltatás a neten fellelhető összes hangfájltípust indexeli, és a zeneáruházak választékában is közvetlenül lehet nézelődni vele.
Vágólapra másolva!

A népszerű internetes keresőportál csütörtökön indította el zenekeresőjének tesztüzemét. A Yahoo új szolgáltatása jelenleg több mint 50 millió hangfájl között keres az interneten, beleértve zenéket, rádiós híranyagokat, beszédeket, interjúkat és az RSS-hírszolgáltatáshoz hasonlóan rendszeresen frissülő podcasteket is. A kereső a hangfájlokban tárolt metaadatok - például számcímek - alapján dolgozik.

Nem ez az első zenekereső szolgáltatás az interneten, mivel már az America Online és a Blinkx keresői is megtalálják a hangfájlokat, viszont a Yahoo adatbázisa az eddigi legátfogóbb. A cég ugyanis megegyezett a legnagyobb online zeneboltokkal, így azok pénzért letölthető kínálatát is indexelheti.

Három hónappal ezelőtt maga a Yahoo is beindította saját zeneboltját, ráadásul nagyon kedvező árakkal: a felhasználók havi hét dollárért bármennyi zenét letölthetnek. A cég ígérete szerint az új kereső nem részesíti előnyben saját zeneanyagait, a rajtuk keresztül történő vásárlások után viszont jutalékot kapnak a többi netes zenebolttól.