Újfajta DSLR fényképező várható a Canontól

Vágólapra másolva!
Egy amerikai online magazin értesülései szerint a Canon nemsokára olyan digitális tükörreflexes fényképezőgépet dob piacra, amely teljes Leica képkocka-méretű képérzékelővel rendelkezik. Az új típussal a gyártó számos olyan fotóst csábíthat a digitális technikához, akik még filmes géppel dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A CameraTown.com nem hivatalos forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Canon nemsokára egy olyan 5D-jelű digitális fényképezőt dob piacra, amely hasonló jelentőségű lesz az olcsóbb árú tükörreflexes típusok dömpingjét beindító EOS 300D típushoz.

Az internetre szivárgott specifikáció szerint az új fényképező 13 megapixeles CMOS képérzékelő szenzora a normál kisfilmes képkockával megegyező méretű (35,8 x 23,9 mm) lesz. Ez lehetővé teszi, hogy minden a gépvázhoz EF bajonettel illeszkedő objektív ugyanúgy viselkedjen, mint a hagyományos filmes gépeken. Az olcsóbb SLR gépekben alkalmazott, kisebb méretű érzékelő hatására az alkalmazott optikák gyújtótávolság értékei eltolódnak, kevésbé nagy látószöget biztosítva tartományban. További jelentősége a teljes méretű érzékelőnek, hogy a megnövekedett pixelméret miatt a képzaj jelentősen csökken a nagyobb érzékenységgel készített képeken is.

Forrás: [origo]

Így néz majd ki a Canon EOS 5D?

A világhálón megjelent, a gyártó által meg nem erősített információk szerint a Canon EOS 5D vázának kialakítása, a kezelőszervek elhelyezkedése a 20D-re emlékeztet. Az új EOS típus a profi 1D és a 20D közé pozícionált, melyet megerősíteni látszik, hogy beépített vakuval sem rendelkezik. Az adatok szerint keresőjének lefedettsége 0,71-szeres nagyítás mellett 96 százalékos.

Komolyabb újdonság, hogy új LCD kijelző kerül fel a magnéziumötvözetből készülő gépház hátoldalára, melynek átlója 2,5 coll, felbontása 230 ezer pixel. A DIGIC II képfeldolgozó rendszer által koordinált sorozatfelvétel funkció maximálisan 60 darab JPEG-kép készítéséig használható, igaz, csak 3 kép/másodperces sebességgel - ez valószínűleg a megnövekedett felbontású képérzékelő által generált nagyobb fájlméret következménye. A pletykák szerint a terméket még augusztusban be fogja jelenteni a Canon, az 5D pedig október tájékán kerül majd a boltokba. A CameraTown által hivatkozott leírás 850 ezer forint körüli "kedvezményes" bevezető árat említ - manapság egy hasonló kategóriájú modell mintegy másfél millió forintot kóstál.