Összeköti csevegőit a Microsoft és a Yahoo

Vágólapra másolva!
A két nagyvállalat azonnali üzenetküldő szolgáltatásai ezek után átjárhatóak lesznek, vagyis a Yahoo és az MSN Messenger felhasználói egymással is cseveghetnek majd.
Vágólapra másolva!

A Microsoft és a Yahoo egyelőre nem ad ki közös üzenetküldő alkalmazást, de arról megállapodtak, hogy szoftvereik kompatibilisek lesznek egymással - adta hírül az MSNBC.com. A két szolgáltatásnak egyenként 27 illetve 22 milliós felhasználótábora van, és egyesítésükkel a két cég az Amerikában piacvezető America Online-t szeretné megszorongatni, amely 51,5 millió felhasználóval rendelkezik.

Az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokban (instant messaging, IM) érdekelt cégek mindeddig nem álltak szóba egymással. A nagy internetes vállalatok ugyanis a szöveges chateléshez használható szoftverekkel építettek köztösséget és piacot esetleges jövőbeni internetes telefonszolgáltatásaiknak, amire több szoftver már most is lehetőséget ad. A multik közül utolsóként a Google lépett be erre a piacra a Google Talkkal, Magyarországon pedig a T-Online és a T-Com közös vállalkozásban indította el egy ilyen szolgáltatás tesztüzemét.

A különböző IM-platformok közötti átjárást eddig csupán néhány speciális kliensprogram biztosította, amelyek nem kötötték ugyan össze a különböző szolgáltatókhoz tartozó felhasználói fiókokat, viszont azokat párhuzamosan kezelték, így a felhasználó egyszerre, egy ablakban tarthatott kapcsolatot a különböző szolgáltatókat használó ismerőseivel.

Sebezhetőbb lehet a közös csevegőplatform

Kérdéses azonban, hogy a Microsoft és a Yahoo felhasználók számára vonatokozó becslése helyes-e, mivel a sokan egyszerre több ilyen szolgáltatást is használtak. Az újítás az IM-programokon keresztül terjedő vírusok íróinak is kedvezhet. Ezek a kártevők ugyanis általában a tapasztalatlan felhasználók naivitását használják ki: azt, hogy a csevegőprogramok használatához kikapcsolják a gépet védő tűzfalat vagy alacsonyabbra állítják annak védelmi szintjét, illetve megnyitják a csevegőszoftveren keresztül kéretlen üzenetekben (spim) kapott fertőző fájlokat. Sok ilyen szoftver a felhasználók címlistáit felhasználva terjeszti magát a hálózaton, így a két cég egyesített adatbázisa ezeket a vírusokat is segítheti.