Könyveket digitalizál a Microsoft is

Vágólapra másolva!
A Google és a Yahoo után a redmondi szoftveróriás is megkezdi saját internetes könyvtárának létrehozását, amelyben csak legális tartalom lesz, de használatáért valószínűleg fizetni kell majd.
Vágólapra másolva!

Jövőre indul el az MSN online könyvkereső szolgáltatása, amely főleg szabadon felhasználható műveket tesz majd elérhetővé a netezők számára - adta hírül a CNet. A Microsoft ugyanis nem szeretne beleesni ugyanabba a csapdába, mint a Google, amelyet az amerikai írók után már a könyvkiadók szövetsége is beperelt, mivel a szerzői jog által védett műveket tárol digitális adatbázisában.

Miközben a világ legnagyobb internetes vállalata a könyvszakmával egyezkedik, a Microsoft az online keresőbizniszben második helyen álló Yahoo kezdeményezéséhez, az Open Content Alliance-hoz (OCA) csatlakozott. Míg a Google úgy esett neki több amerikai egyetemi könyvtár és a New York-i közkönyvtár állományának, hogy nem nézte a jogvédettséget, és kizárólag saját adatbázisának részévé kívánta tenni a beszkennelt műveket, a Yahoo eleve nyitott kezdeményezésként indította az OCA-t.

Megfizetik, amit kell

A projekt célja, hogy szabadon felhasználható műveket tegyen közzé az interneten olyan adatbázis formájában, amely bármilyen online keresőszoftverrel elérhető, a jogvédett művekért pedig fizetnek a szerzőknek vagy a kiadóknak. A digitalizálásban több nagyvállalat is részt vesz, és a kész anyagokat az Internet Archives nevű nonprofit szervezet szerverein tárolják.

A Microsoft ötmillió dollárt fordít a kiválasztott művek digitalizálására, ami számításaik szerint 150 ezer könyv beszkenneléséhez lesz elég - oldalanként 10 centes költségekkel és könyvenként átlagosan 300 oldallal kalkulálva. A redmondi szofvercég ezzel jócskán túlszárnyalja a Yahoo kapacitását, amely első körben 18 ezer cím digitalizálását határozta el.

Kereskedelmi szolgáltatások

A redmondi szoftvercég viszont nem jótékonykodni készül a nagy szabású projekttel: az MSN könyvkeresőjében egy sor kereskedelmi szolgáltatást próbálnak majd ki, amelyek ára attól függően változik majd, hogy jogvédett vagy szabadon használható művekben kutakodik-e a felhasználó. A cég havi vagy éves előfizetési díjat, vagy oldalankénti összeget kérhet majd az olvasóktól, és lehet, hogy e-könyveket és hirdetési felületeket is értékesít majd.

Mindezekért cserében olyan extra szolgáltatásokat nyújt majd az MSN, mint például a könyvekhez kapcsolódó vitafórumok létrehozásának lehetősége, valamint az olvasók megjegyzéseket és hivatkozásokat is elhelyezhetnek majd a művekben, vagy más alkalmazásokba (gyaníthatóan az Office különböző szoftvereibe) mozgathatják a szöveget.