A Google-ön is kereshetők szabad művek

Vágólapra másolva!
A Yahoo! után a Google is elindította keresőszolgáltatását, mellyel a Creative Comons licenc alatt publikált weboldalak közt kutakodhatnak az internetezők.
Vágólapra másolva!

Elindította a Google azt a szolgáltatását, mellyel keresni lehet a szabad művek között. Az úgynevezett Creative Commons (CC) licenccel jelölt művek felhasználása általában könnyebb, mint a hagyományos copyrighttal kiadottaké: jellemzően ingyen felhasználhatók nem kereskedelmi célra, a szerző nevének feltüntetését és a hasonló feltételekkel való továbbadást kötheti ki az alkotó - vagy ezek közül csak egyet, vagy akár többnek a kombinációját is előírhatja.

A CC-vel közreadott művek között eddig is lehetett keresni, lévén a Yahoo! már korábban kialakította azt a felületet, amin keresztül kutakodva csak szabad művek közti találatokat kapunk. A Google egyelőre ugyan csak az angol nyelvű oldaláról enged keresni, és ha nem is szigorúan csak a CC-s művek közt, ám a licencfeltételek jellemzői között válogatva (teljesen, illetve részben szabad felhasználású művek).

Mindemellett érdemes a CC saját weboldaláról indítani a keresést, mivel ott lehet szűkíteni videó- és zenei fájlokra, illetve blogokra vagy egyéb webes szövegekre. Aki mégis a Google-lal próbálkozna, annak az angol nyelvű részletes keresési oldalon az Usage Rights menün belül válogathat a licenctípusok közt.