Ingyenes digitális tananyag egyetemistáknak

Vágólapra másolva!
Jövőre félmilliárd forintot fordít az állam digitális tananyagok fejlesztésére - hangzott el a felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvkiállítás és vásár megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Magyar Bálint oktatási miniszter a Műegyetemen tartott kiállítás megnyitóján elmondta: jövőre 400-500 millió forintot fordítanak majd digitális tananyagok kifejlesztésére. Ez nem csak e-könyveket jelent, hanem például olyan animációkat is, melyek segítségével jobban megérthetők bonyolultabb számítások, törvényszerűségek. Hasonló digitális tananyagokkal korábban már előrukkolt a tárca: a Sulinet Digitális Tudásbázis másfél éve kínál netről összeállítható tanmenetet pedagógusoknak, de az oldal tartalmát - oktatási célra - ingyenesen felhasználhatják mások is.

Az Oktatási Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az egyetemi tankönyvek, jegyzetek kiadásának költségeit 70 százalékban a nyomtatási, szállítási és egyéb logisztikai kiadások alkotják. Ezzel szemben a digitális formátumban kiadott e-könyveket ezek a költségek nem terhelik. A tárca információi szerint az egyetemi tankönyvek, jegyzetek kapcsán az egyik komoly főfájást okozó jelenség ezek illegális fénymásolása, terjesztése, másolása. A digitális kiadásnál azonban lehetőség van jogkezelő rendszer (DRM) segítségével figyelemmel kísérni a felhasználást, így kiszűrhető például a nagyüzemi jegyzetfénymásolók működése.

A tárca tervei szerint a kifutott köteteket már csak elektronikus változatban adnák ki, 2007-től pedig a Nemzeti fejlesztési terv második szakaszának indulása után még fokozottabb hangsúlyt helyeznének a digitális tankönyvpiac fejlesztésére. Hasonló kezdeményezésnek ad helyet a Kempelen Farkas hallgatói információs központ: a www.tankonyvtar.hu címen elérhető Felsőoktatási Digitális Tankönyvtárban 16 tudományág többtucat tankönyve közt lehet válogatni.