A japán kormány felveszi harcot a Google-lal

Vágólapra másolva!
Saját internetes kereső fejlesztésébe kezdett a japán kormány, amellyel szeretnék megtörni a Google és a Yahoo egyeduralmát a keresőpiacon.
Vágólapra másolva!

A szigetország kormánya körülbelül húsz technológiai nagyvállalat és felsőoktatási intézmény részvételével kezdett saját keresőmotor fejlesztésébe - adta hírül a Search Engine Watch hírportál. A projektet a brit The Times értesülései szerint közvetlenül Junicsiro Koizumi miniszterelnök kezdeményezte, aki szívügyének tekinti, hogy országa megőrizze vezető szerepét az információtechnológiai szektorban.

Az internetes keresőpiacot viszont két amerikai cég, a Google és a Yahoo uralja, a japán kormány pedig bevallottan az ő fölényüknek szeretne véget vetni azzal, hogy saját, terveik szerint hatékonyabb internetes keresőt fejleszt ki. A közös cél érdekében - és a politikai nyomás hatására - olyan nagy konkurensek működnek együtt a projektben, mint a Sony, a Matsushita és a Hitachi.

A szakértők becslései szerint az internetes kereső kifejlesztése 3-5 évig tarthat, és több tízmillió dollárt emészthet fel. A projektet ezen a héten indította útjára a kormány mintegy 12 milliárd yenes (körülbelül 22 milliárd forintos) kezdőtőkével. Az IT-szektor meghatározó nagyvállalatai mellett a japán gazdasági, ipari és kereskedelmi minisztérium, az oktatási és a belügyi tárca, valamint a nemzeti távközlési vállalat, az NHK is részt vesz a fejlesztésben.