Debütált az Intel kétmagos processzora

Vágólapra másolva!
Az amerikai chipgyártó megkezdte két processzormagot tartalmazó lapkájának leszállítását a PC-gyártók felé. Az új típusú chip a bevezetéskor felső árkategóriás konfigurációkhoz érhetők el, később azonban a mérsékeltebb árú típusokban is megjelenik majd.
Vágólapra másolva!

A Pentium Extreme Edition 840 típusjelzésű lapka mintegy 230 millió darab tranzisztort tartalmaz, 90 nanométeres gyártási eljárással készül, s 3,2 gigahertzes órajelen működik, darabára pedig borsos ezer dollár, azaz közel kétszázezer forint körüli - számolt be a VNUnet.com. Az Intel bejelentése szerint egyes PC-gyártók - többek közt a Dell, illetve a felsőkategóriás játékgép-konfigurációkat gyártó Alienware már megkezdték az új lapkát használó asztali számítógépek és munkaállomások értékesítését.

A kétmagos chipek egyik legfőbb előnye, hogy két különálló processzormagot tartalmaznak, így az ezt tartalmazó PC-k eleve gyorsabbak, s gördülékenyebben boldogulnak több feladat egyidejű végrehajtásával hagyományos társaiknál - míg energiafogyasztásuk nem emelkedik a duplájára. Az Intel tájékoztatása szerint míg a most bemutatott Pentium Extreme Edition lapkát egyértelműen nagy teljesítményű, drága számítógépekbe szánják, várhatóan még az idei év első felében piacra kerül majd az általános célú - például irodai vagy otthoni - PC-kbe szánt, kedvezőbb árú Pentium D típus is. A gyártó szóvivője elmondta, számításaik szerint az idei év végére már többmillió darabot értékesítenek majd kétmagos lapkáikból, 2006-ra azonban már asztali PC-kbe és noteszgépekbe szánt processzoraik 85 százalékát teszik majd ki ezek a típusok.

Kétmagos processzorokat például a Sun vagy az IBM már több éve árusít szervereihez, azonban a technológia mindeddig nem volt elérhető az asztali számítógépekhez vagy alsó kategóriás szerverekhez. Az Intel fő riválisa, az AMD iparági várakozások szernit szintén e hét folyamán jelenti majd be saját duál-magos processzorát.