Börtönbe kerül a BitTorrent-es filmkalóz

2005.11.07. 11:58

Három hónapot kell rácsok mögött töltenie egy hongkongi férfinak, aki korábban hollywoodi sikerfilmeket osztott meg illegálisan a világhálón a BitTorrent nevű szoftver segítségével.

Csan Naj-minget még januárban tartóztatták le a hongkongi hatóságok, s ő az első ember, akinek bíróság előtt kellett felelnie a BitTorrent nevű - egyébként teljesen legitim - letöltési technológia felhasználásával elkövetett szerzői jogsértésekért. A 38 éves, munkanélküli férfi eddig szabadlábon védekezhetett, azonban hétfőn a bíróság három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Csan egyébként összesen három hollywoodi mozifilmet -  a Daredevil - A fenegyerek-et, A vörös bolygó-t, illetve a Beépített szépség 2-t töltötte fel olyan szerverekre, amelyekről a BitTorrent nevű letöltőszoftver segítségével tölthették le azokat más felhasználók.

 A bíróság tájékoztatása szerint az ítélet értelmében Csannak a filmek mindegyikéért három-három hónapot kell a rácsok mögött töltenie, ám a kirótt büntetést egyidejűleg leülheti. A helyi törvények értelmében a férft legfeljebb négyéves szabadságvesztéssel, valamint pénzbüntetéssel sújthatták volt a szerzői jogsértésekért, ám figyelembe vették büntetlen előéletét, valamint azt, hogy nem származott pénzbeli haszna a filmek feltöltéséből. A helyi hatóságok, illetve a hongkongi filmipari szervezet  reményei szerint a mostani ítélet elrettenti majd az internetes fájlcserélők egy jó részét a jogsértésektől. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) becslései szerint egyébként Ázsiában évente 900 millió dolláros bevételkiesést okoznak a filmstúdióknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK