Lamperth Mónika, három budapesti kerület polgármestere, a Pannon GSM és az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kapta idén a citromdíjat, pozitív elismerést 2005-ben nem osztott a zsűri.

Az idei volt az ötödik alkalom, hogy Magyarországon átadták a magánszféra megsértéséért járó Nagy Testvér-díjat. A jubileumi (citrom)díj átadóján - hagyományosan - egyik díjazott sem jelent meg, így a szervezők által összeapplikált, egy ember fejét taposó csizmát ábrázoló "serleget" végül postán küldik majd el.

Az idei "díjazottak"

Az öttagú zsűri Lamperth Mónikának, és a  VII., XIII. és XVIII. kerületek polgármestereinek (Hunvald Györgynek, Tóth Józsefnek és Mester Lászlónak) a figyelőkamerák telepítése illetve támogatása miatt ítélte oda a nem túl hízelgő elismerést. Szintén a zsűri döntése volt, hogy a Pannon GSM is díjat kapott: a mobilszolgáltató flottakövető szolgálatának céges előfizetői ugyanis figyelemmel kísérelhetik az alkalmazottak mozgását. A telefontársaság a cellainformációk alapján ugyanis jelzi, hogy az adott telefon hol van éppen az országban.

Az internetező közönség is szavazhatott: a Nagy Testvér-díj weboldalán szerepeltek mindazok, akik vagy amik korábban a zsűri vagy a leadott szavazatok szerint a legsértőbb módon viszonyultak a privacyhoz. Idén az az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kapta a legtöbb szavazatot: a zsűri indoklása szerint, noha társadalmi szervezetről van szó, az ASVA mégis hatóságként lép fel, új kampányában például azzal riogat, hogy a kétes helyre kattintók nem tudnak elbújni előle.

Idén nem osztottak pozitív díjat

A tavalyi citromdíjasok
2004-ben közönségdíjat kapott - s egyetlenként át is vett - Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az öltözőfülkék bekamerázásával kapcsolatos nyilatkozatai miatt. A díjazottak közt szerepelt még a Magyar Hivatalos Közlönykiadó online regisztrációs eljárása miatt.

A munkaügyi minisztérium az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese pedig a szoftver- szabadalmakkal kapcsolatos álláspontjáért kapott 2004-ben Nagy Testvér-díjat.

Idén először fordult elő, hogy nem volt pozitív díjazott. Eddig ugyanis minden évben egy-egy magánszemély vagy szervezet munkásságát ismerte el a díj zsűrije, ám most úgy találták 2005-ben nem volt méltó reprezentánsa a magánélet védelmezőinek.

A Nagy Testvér díjra a nomináltak és a végül elismertek között is évről évre felbukkannak olyan cégek vagy magánszemélyek, amik vagy akik a térfigyelő kamerák bevezetésével vívták ki a zsűri ellenszenvét. Noha a díjátadón elhangzott: nincs bizonyíték arra, hogy a kamerák felszerelése valóban csökkentené a bűnözést - nem ritka, hogy például a járőrszolgálat átszervezésével tisztul meg egy-egy városrész, miközben a kamerák felszerelésének tulajdonítják a békésebb utcákat - a kamerák jelenléte a szavazók többségét nem zavarja.

Akik megúszták

Erre utal, hogy míg a közönség mintegy 300 szavazatot adott az ASVÁ-ra, az utcák bekamerázása miatt szintén közönségdíjra jelölt három polgármesterre mindössze egyetlen szavazat futott be. A szerzői jogvédők egyébként vita nélkül magasan a legellenszenvesebbnek bizonyultak: a második helyre szorult - így végül nem díjazott - Lidl áruházlánc már csak 130 szavazatot kapott. A 2005-ös jelölések közt egyébként Gyurcsány Ferenc telefonos megkeresései, egy pécsi kollégium-hotel, valamint a budapesti Sportuszoda, illetve a BKV is szerepelt - ugyancsak mgfigyelőkamerák alkalmazása miatt. Esélyes volt még a díjra egy fővárosi kórház "levélbontogatója", valamint egy hazai kft, melynél monitorozzák az alkalmazottak e-mail üzeneteinek tartalmát.

Ugyanakkor a díj szervezői évről évre elmondják azt is: a Nagy Testvér-díj elnyerése önmagában nem arra utal, hogy törvénytelenség történt, hanem arra, hogy megsértették az emberek privát szféráját.