Roncsderbi a városon át

Vágólapra másolva!
Bár a FlatOut című klassz roncsderbi-játék második része még a nyáron jelent meg, csupán a napokban vált letölthetővé: az új epizód elődjénél gyorsabb száguldást, és még durvább ütközéseket garantál a játékosnak. Ha sokat ült mostanában a dugóban, érdemes levezetni vele a feszültséget.
Vágólapra másolva!

A FlatOut első része nagyjából másfél évvel ezelőtt került a boltokba: a roncsderbi-szimulátor valósághű fizikájának köszönhetően szerkesztőségünk egyik kedvence volt. Bár az élethűségnek köszönhetően elég nehéz volt irányítani, a játékost mindenben kárpótolták a realisztikus törések. Egy-egy nagyobb karambol esetén a sofőr rongybabaként repült ki a szélvédőn keresztül, a program egyes pályáin pedig konkrétan a figurával kellett egy óriási dartstáblába célba találni - ez az új verzió demójából sem maradt ki.

Míg az első rész leginkább egy vidéki roncsderbi hangulatát adta vissza, a FlatOut 2-ben szereplő autók már kevésbé tragacsok, tuningolt, színre fújt járgányok is találhatók közöttük, nem pedig csak rozsdás benzinfalók. A második epizódban a készítők a valós fizika helyett inkább az akcióra és a sebességre helyezték a hangsúlyt. Ennek köszönhetően az új FlatOut inkább az xboxos Burnout-sorozatra hasonlít, hiszen ebben is száguldozni lehet, s mind az autók, mind pedig a környezet rommá törhető.

Forrás: [origo]


Egy rosszul bevett kanyar után az autó könnyen miszlikbe törik, egyes bónusz tárgyakat pedig például egy benzinkút kirakatán áthajtva lehet felvenni: néhány centit elhibázva azonban a játékos könnyen levegőbe repítheti az egész kócerájt. Természetesen az ellenfelekkel sem kell túl sportszerűen bánni: a legcélszerűbb, ha a nitro-gyorsítót lenyomva maximális sebességgel a falhoz passzírozva vonja ki őket a forgalomból a játékos.

A FlatOut-sorozat két epizódjának stílusa közt jelentős az eltérés, így a kettes verzió birtokában sem feltétlenül érdemes letörölni a korábbi részt. Aki élethű szimulációra vágyik, jobban jár a FlatOut 1-gyel, míg a sebesség megszállottainak mindeképp az új verziót érdemes kipróbálniuk. A szimulátor futtatásához közepesen erős - másfél gigahertzes processzorral, 256 megabájt memóriával, 64 megás videokártyával szerelt - PC szükséges, a demójának mérete fél gigabájt, tehát nagyjából egy fél-egy óra alatt letölteni.