Fényképezőt karácsonyra: profi gépek

Vágólapra másolva!
Az ultrakicsi és kompakt kamerákat már áttekintettük, digitális fényképezőket áttekintő cikksorozatunk befejező részében ezúttal a cserélhető optikás masinák kerülnek sorra az alapszintű készülékektől a milliós profi gépekig.
Vágólapra másolva!

Bár már a kilencvenes évek eleje óta lehet kapni digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőket, az első típusok meglehetősen drágák voltak, ezért kizárólag a profi felhasználók engedhették meg maguknak a beruházást. Az első Nikon masina ára ötezer dollár - azaz egymillió forint - körül mozgott, míg az első Canon termék több mint háromezer dollárba került hat évvel ezelőtt.

Természetesen a digitális fotózás egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, így az árak is jelentősen csökkentek: manapság 200 ezer forint alatt már számtalan modell közül lehet választani. Fontos megjegyezni, hogy bár az alapszintű termékeket általában egy alapszintű (kit) objektívvel együtt árulják, a profi termékekhez külön kell vásárolni optikákat.

Nagy gép jobb képet készít

A cserélhető objektíves, tükörreflexes eszközök előnye a korábban tárgyalt kompakt gépekkel szemben általánosságban az, hogy a nagyobb képérzékelőnek köszönhetően nagyságrendekkel jobb képminőségű fényképeket készítenek: például az ezekkel készített fotók kevésbé zajosak nagy ISO érték esetén, és élességállítási rendszerük is villámgyors az apró kütyükhöz képest.

A gépekre nagy teljesítményű külső vakukat lehet csatlakoztatni, és műtermi körülmények között is használhatók. Egyeseknek azonban hátrányt jelent egy ilyen készülék és a hozzá tartozó objektívek súlya, ráadásul a legtöbb gépen a hátfali LCD nem használható komponálás közben, és ezt sokan megszokták a kompakt típusoknál.

Nikon D40

Első szereplőnk, a Nikon legújabb tükörreflexes modellje viszonylag kis méretű, műanyag borítású masina. A kisfilmes értékeken 27 - 83 milliméteres gyújtótávolságot nyújtó objektívvel együtt jelenleg bruttó 155 ezer forint körüli összegért lehet megvásárolni. A hat megapixeles D40 érdekessége, hogy 2,5 col átmérőjű hátfali kijelzőt kapott, és tartalmaz egy beépített súgórendszert is a kezdő felhasználók kisegítésére.

Forrás: [origo]

Előnyök

Hátrányok

2,5 colos hátfali kijelző

nincs státuszjelző monitor

beépített súgórendszer

egyes optikákkal nem működik

beépített képretusáló eszközök

nincs képstabilizátor

nincs CCD-pormentesítő rendszer


Canon 400D

A konkurens japán gyártó terméke több tulajdonságát is a drágább típusoktól örökölte: a hazai kereskedésekben bruttó 220 ezer forintot kell fizetni a kit objektíves változatért, melyhez jár egy 2 gigabájtos memóriakártya is. A Canon belépőszintű készüléke nem kevesebb, mint tíz millió pixel rögzítésére képes, ráadásul az első digitális gép a piacon, mely háromlépcsős pormentesítő rendszert kapott. Ez utóbbi azért fontos, mert az optikák váltogatása közben porszemek kerülhetnek a szenzorra, melyet utólag retusálni kellene. Mi is teszteltük az apró markolatú modellt, és az különösen tetszett, hogy a jóval drágább Canon 30D villámgyors autófókusz-rendszerét örökölte.

Forrás: [origo]

Előnyök

Hátrányok

2,5 colos hátfali kijelző

nincs státuszjelző monitor

beépített pormentesítő rendszer

átlagnál rosszabb akku élettartam

gyors autófókusz

nincs képstabilizátor

tíz megapixeles érzékelő


Pentax K100D

A K100D a Nikon termékéhez hasonlóan hat megapixeles érzékelőt kapott: ára kit objektívvel együtt megközelítőleg 170 ezer forint. Az új generációs készüléket is volt alkalmunk kipróbálni, és pozitívan értékeltük, hogy alacsony ára ellenére minőségi kialakítású, ráadásul beépített képstabilizációs rendszert is kapott, így csökken a bemozdult képek készítésének esélye. A Pentax készülékének kényelmes a fogása, elég zavaró viszont, hogy egyes beállítási lehetőségeket kizárólag a bonyolult menürendszeren keresztül lehet megoldani.

Forrás: [origo]

Előnyök

Hátrányok

2,5 colos hátfali kijelző

nincs pormentesítő rendszer

beépített képstabilizátor

zavaros menük

ceruzaelemekkel használható

van státusz monitor


Sony A100

A Konica Minolta az év elején bejelentette, hogy kivonul a digitális fényképezőgépek piacáról, és eddigi fejlesztéseit a Sony veszi át. Az első Sony márkanév alatt futó tükörreflexes készülék nyáron jelent meg a piacon: ára a kit objektívvel együtt jelenleg bruttó 240 ezer forint. A tíz megapixeles kamera két különleges technológiával próbál hódítani: a beépített képstabilizátor és a pormentesítő rendszer még egyedinek számít, bár egyesek megkérdőjelezik mindkét technika gyakorlati jelentőségét, különösen, hogy az eszköz egyéb paraméterei nem elég kiforrottak, mivel első generációs termékről van szó.

Forrás: [origo]

Előnyök

Hátrányok

2,5 colos hátfali kijelző

nincs státusz monitor

tíz megapixeles érzékelő

egyedi vakupapucs

van képstabilizátor

pormentesítő technológia