Nemrégiben újította meg legkisebb és legolcsóbb asztali számítógépét az Apple. Az új Mac mini Intel processzort, apró távirányítót kapott, és bővültek multimédiás képességei, cserébe viszont drágább lett elődjénél. Mindkét új változatot kipróbáltuk.

Nézze meg videónkat a legújabb Mac minikről!

Formáját tekintve a Mac mini süteményesdobozhoz hasonlító házában akár az Apple születésnapi tortája is megbújhatna: a cég a napokban ünnepelte harmincadik születésnapját, s a kompakt asztali gép a társaság legújabb modellje. A képernyővel egybeépített iMac és a borsos árú, felső kategóriás laptop, a MacBook Pro után a vállalat legolcsóbb számítógépének processzorait cserélte le az utóbbi  tíz évben használt IBM G4 lapkákat az Intel termékeire.

A külső maradt

Külsejét tekintve a Mac mini semmit sem változott, továbbra is tetszetős, bármely nappaliban megállja a helyét. Az új modellen végzett apró változtatások csak a masinát alaposabban szemrevételezve tűnnek elő: az inteles típusok alapcsomagjában megtalálható távirányító használatához szükséges infravörös érzékelőt a DVD-meghajtó nyílásának jobboldalába suvasztották, míg a hátoldalon az USB-csatlakozók száma nőtt a duplájára, amellyel a gyártó a korábbi típus bosszantó hiányosságát küszöbölte ki.

A régi Mac minikbe ugyanis alapból csak két USB-portot építettek, melyet kapásból le is foglalt a géphez kapcsolt egér és billentyűzet, egy iPod mp3-lejátszó, nyomtató vagy pendrive illesztéséhez már egy USB-elosztót kellett vásárolni.

Forrás: [origo]
Így fest hátulról az új Mac mini

Egyszerű szerelés

A Mac minit gusztusos csomagolásából kivéve a felhasználónak nem szükséges sokáig bajlódnia az beüzemeléssel. Mint az videónkon is jól látható, a dobozban magán a gépen kívül mindössze egy rendszerhelyreállító lemez, egy hófehér tápegység, az apró távirányító, illetve egy VGA/DVI-adapter található, a régebbi típusú monitorok csatlakoztatásához.

Az összekapcsolást követően az előre feltelepített operációs rendszer rögtön használatba vehető. A gyártó hivatalos oldala helyett a Macintosh-sal még csak ismerkedő hazai felhasználóknak érdemesebb felkeresnie a Macmagazin.hu oldalt, itt ugyanis egy korrekt gyűjteményt találhatnak a Machez elérhető hasznos szoftverekből. A gyártó honlapja helyett ugyanitt bukkantunk rá a Mac OS X operációs rendszerhez letölthető magyarításra is: a Macen ugyanis a nyelvi csomagot utólag is lehet telepíteni, akár egy szoftverfrissítést a windowshoz.

Házimozis újítások

A korábbi, G4-es Mac minit számos bírálat érte amiatt, hogy kizárólag sztereó hangot képes kibocsátani magából: az új modellben ezt a gondot a gyártó orvosolta, egy megfelelő adapterrel a minit akár házimozi-hangrendszerhez is csatlakoztatni lehet.

Ugyancsak az otthoni filmnézéshez jön jól az új Mac minik alapfelszereltségét képező, öngyújtó méretű távirányító. Ezzel a korábban bemutatott iMac géphez hasonlóan a számítógép Front Row nevű felületét lehet elérni. Ez tulajdonképpen egy olyan médialejátszó alkalmazás, amelyet kifejezetten a távirányítóval való vezérlésre optimalizáltak, grafikus menüje ennek megfelelően nagy, tetszetős ikonokat tartalmaz. Segítségével többek között a gépen lévő zenefájlokat és képeket lehet megnyitni egyszerűen, emellett videofájlok és DVD-filmek is lejátszhatók vele.

Forrás: [origo]
Hasznos extra a távirányító

A program fotó- és képnéző részét problémamentesen tudtuk használni, az Apple weboldaláról elérhető filmelőzeteseket azonban sokszor egyáltalán nem játszotta le, vagy pedig hibaüzenetet jelenített meg a lejátszás előtt. A távirányító révén a filmnézés nagyon kényelmes, az egyetlen fontos hátrány az, hogy a Front Row egyelőre csak a Mac OS X részét képező Quicktime szoftverrel működik együtt, így DivX vagy Windows Media formátumú állomány lejátszását nem lehet vele elindítani.

Új masina, új processzor

Forrás: [origo]
Akcióban a Mac mini

Más új modellekhez - a MacBook Próhoz és az iMachez hasonlóan - az új minigépben is Intel processzor lakozik: az olcsóbbik típusban egy  1,5 gigahertzen működő egymagos, Core Solo, a drágábbikban pedig egy 1,66 gigahertzes Core Duo, azaz kétmagos lapka kapott helyet.

Az újfajta processzorok alkalmazása nyomán egy kissé hangosabbá vált az új mini elődeinél: a lapkák minden bizonnyal jobban melegszenek, így komolyabb hűtést igényelnek a G4-es chipeknél. Próbáink során szembetűnő volt, hogy mind az olcsóbb, mind pedig a drágább típuson rendkívül gyorsan, 25-30 másodperccel a bekapcsolást követően feléled a rendszer, s az elődnél némileg fürgébben indulnak el a szoftverek. Az általános feladatok - például zene- és videolejátszás, internetezés - során azonban az egy- és kétmagos típus hasonlóan teljesített.

A drágábbik modell teljesítménybeli előnye inkább olyan számításigényes feladatoknál jött ki, mint például a tömörítés, illetve a videoszerkesztés, vagy  nagyméretű képfájlokkal végzett műveletek: amikor például az iMovie HD nevű videovágó szoftverrel ugyanazt a 60 megabájtos fájlt importáltuk, a drágábbik modell bő 3 perccel hamarabb végzett a művelettel mint egymagos társa.

Forrás: [origo]

Nem játékgép

Az Intel lapkával szerelt Maceken is normál minőségben futtatható verzióban a komolyabb játékokból még nincs túl nagy választék - de próbáink során ezek futtatásakor csak elhanyagolható előnyt biztosított a Core Duo lapkás Mini. A legkisebb Mac egyébként nem kifejezetten egy játékgép, egyszerűbb programokkal azonban elboldogul nem túl erős integrált videokártyája.

Melyiket érdemes megvenni?

Visszatekintés
Első benyomásaink a korábbi modellről.Korábbi tesztünk a régi Miniről

Mivel kevesen használták, ezért az új Mac minik egyike sem tartalmaz már modemet (külső egységet lehet venni hozzájuk), ellenben alapból támogatják a hasznosabb wifi és a Bluetooth vezeték nélküli technológiákat, s jár hozzájuk távirányító is. A perifériákon szerencsére spórolhat a Mac minire váltani kívánó felhasználó: az géppel gond nélkül használni lehet a meglévő PC-s monitort, egeret, illetve USB-s billentyűzetet.

Tőlünk nyugatabbra felárért cserébe az olcsóbbik, 180 ezer forintos változatot is lehet DVD-íróval, illetve a 60 gigabájtosnál nagyobb merevlemezzel rendelni, itthon legfeljebb egeret, billentyűzetet, esetleg extra memóriát lehet kérni a gépbe. Aki tehát DVD-írós Mac minit szeretne, annak nem is eshet a választásra csupán a Core Duo lapkás modellre, amely 240 ezer forintba kerül. Ennyiért azonban már egy több órás üzemidejű, DVD-írós, Windowst futtató noteszgépet is meg lehet venni: ezt pedig - bár nem tartalmaz kétmagos processzort - beépített LCD-je és akkumulátora révén mobil használatot is lehetővé tesz. 


Bár még mindig az Apple legolcsóbb számítógépe a mini, elődjéhez képest az új modell jelentősen drágább lett.  Míg a korábbi modell alapváltozatát már 140 ezer forintért meg lehetett kaparintani - igaz, ez jobban fel is van szerelve extrákkal. Bár a jelenleg elérhető két változat jóval drágább elődeinél, könnyen lehet, hogy az új típusokból több fogy majd az elődöknél, ezeken ugyanis akár Windowst is lehet futtatni, ami számos windowsos felhasználó számára teszi vonzóvá a masinát. Hogy miként jutott el az Apple idáig? A cikk következő oldalán erről is olvashat!