Pert vesztett a Beatles az Apple ellen

2006.05.08. 19:31

A legendás együttes még élő két tagja, s két elhunyt zenésztársuk családtagjai elveszítették azt a pert, amelyet védjegyhasználati megállapodás megsértése címén indítottak az Apple cég ellen.

A Beatles és az amerikai számítógépgyártó közti jogi harc egy másfél évtizede kötött egyezségre nyúlik vissza. Az Apple Computer és a Beatles legendás kiadója, az Apple Corps (mindkettőjük neve almát jelent) 1991-ben szerződésben rögzítette, hogy egyikük sem tapos át a másik üzleti területére, vagyis a számítógépgyártó nem foglalkozik zenekiadással, a kiadó pedig nem forgalmaz számítógépeket saját nevén. Így mindkét vállalat megtarthatta eredeti cégnevét.

 Az 1968-ban alapított Apple Corps azonban - amelyet Paul McCartney és Ringo Starr, valamint John Lennon özvegye, Yoko Ono és George Harrison örökösei birtokolnak - beperelte a számítógépgyártót annak iTunes nevű, népszerű internetes zeneboltja miatt.

Az online zeneáruház beindítása a felperesek szerintaz 1991-es védjegyhasználati megállapodást sérti. Az Apple kiadó keresetében kártérítési kötelezettség megállapítását kérte, és azt, hogy a londoni felsőbíróság tiltsa el az Apple Computernek, hogy közismert, almát ábrázoló logóját használja az iTuneson.

Az ügyben eljáró brit bíró azonban hétfői végzésében elutasította a felperesek keresetét, mondván: az amerikai cég által használt védjegy az iTunes internetes boltra vonatkozik, nem azokra a zeneszámokra, amelyeket onnan le lehet tölteni.  Az alperes ügyvédei azzal érveltek - a jelek szerint sikerrel -, hogy a felhasználók pontosan meg tudják különböztetni a két védjegyet: a számítógépes cég almája erősen stilizált, és oldalából ki van harapva egy jó darab, a Beatles-érdekeltség jelképe pedig egy szép zöld Granny Smith-almát ábrázol, teljes egészében.

Már az 1991-es védjegyhasználati megállapodást is hosszas jogi eljárás előzte meg, amelynek végén a felek peren kívüli egyezségre jutottak. A mostani londoni per során a számítógépes vállalat felfedte, hogy annak idején 26,5 millió dollárt fizetett a Beatles-cégnek a megállapodás fejében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK