GPS-nyakörv jelzi a kutya útját

Vágólapra másolva!
Az amerikai Garmin cég új műholdas navigációs eszközét nyakörvhöz hasonlóan lehet a kutyákra rögzíteni, a gazdi pedig saját GPS-ének térképén követheti nyomon az állat mozgását.
Vágólapra másolva!

Az új fejlesztés az Astro GPS Dog Tracking System (kutyakövető rendszer) nevet viseli, s nemrégiben mutatta be a Garmin. A többek közt vadászoknak szánt rendszer egyik eleme egy olyan akkumulátoros GPS-egység, amelyet egy neoprén hám segítségével lehet a kutyára rögzíteni. Ez az eszköz egy strapabíró antennával szerelt, ultrarövid hullámú rádiós jeladót is tartalmaz, ezen keresztül kommunikál a gazdi kezében lévő hordozható GPS-szel.

Egy töltéssel a kutyán lévő adó 17 órás folyamatos üzemre képes, s öt másodpercenként automatikusan továbbítja a kutya gazdájának az állat tartózkodási helyének koordinátáit, haladási irányát, távolságát. Emellett még azt is jelezni tudja, hogy az eb éppen fut vagy egy helyben ül, a tulajdonos pedig saját eszközének térképén a kutya addigi útját is nyomon tudja követni, amelyet aztán a PC-re is el lehet menteni.

Az Astro-rendszerrel egyszerre tíz kutya útját lehet figyelni, a rádiós jeladók pedig nagyjából nyolc kilométeres távolságig hatékonyak - bár ez az érték hegyen vagy erdőben jelentősen csökkenhet. A gazda által használt egység alapját a Garmin GPSMAP 60CSx típusjelzésű GPS-e képezi, amely víz- és ütésálló, színes képernyője pedig napfényben is olvasható - s alkalmas hagyományos, autós útvonal-navigációra is.

Forrás: [origo]

A vadászoknak és kutyatulajdonosoknak szánt Astro kutyakövető rendszer elsőként az Egyesült Államokban lesz kapható, alapcsomagjának ára 650 dollár, vagyis mintegy 126 ezer forint lesz.