Hozza ki gépéből a maximumot! Laptop-tuning kezdőknek és haladóknak

Vágólapra másolva!
Míg egy asztali számítógépet szinte korlátlanul lehet bővíteni, egy laptop két-három év használat után megérik a cserére -, ami viszont sosem olcsó mulatság. Notebook-szervizes szakik segítségével összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, amelyekkel több tudást csikarhat ki meglévő noteszgépéből. 
Vágólapra másolva!

Egy noteszgép beszerzése sokban hasonlít egy új autó megvásárlásához: már a vétel pillanatában kíméletlenül esni kezd a masina ára. Az egykor akár 400-500 ezerért vett csúcsgép, egy-két éven belül legfeljebb a felét éri eredeti értékének.

Sajnos a laptopokat nemigen lehetséges az asztali PC-khez hasonlóan, az alkatrészek egyszerű újabbra cserélésével szinten tartani, ráadásul a bonyolult felépítésű notebookokat nem is nagyon lehet házilag barkácsolni.

Azért nem teljesen lehetetlen a laptopok fejlesztése. Összegyűjtöttük, mit érdemes megvásárolni egy hordozható PC-hez. Ha a masina még garanciális, mindenképpen érdemes garanciajegyen feltüntetett szakszervizben elvégeztetni a bővítést, de ennek lejárta után sem nagyon érdemes házilag szerelni a laptopot, mert könnyebb elrontani egy asztali PC-nél.

1. Bővítsen memóriát!

A legkézenfekvőbb, és legegyszerűbb lehetőség a noteszgép teljesítményének növelésére a rendszermemória növelése - a nemrég megjelent Windows Vista például fél gigabájt ram nélkül már el sem indul. Az XP esetén is lehet gyorsulást elérni extra memóriával: bár egy plusz modul behelyezésének hatására nem gyorsulnak többszörös sebességre például a játékok, a videoszerkesztés, tömörítés fürgébbé válik, illetve folyamatosabb lesz a rendszer működése, ha egyszerre több program fut.

Amikor ugyanis egyszerre sok alkalmazás van megnyitva, a memória telítődik, s ilyenkor a merevlemezen lévő virtuális memóriába kerülnek mentésre az adatok. Ez tulajdonképpen a fizikailag rendelkezésre álló ram meghosszabbításának tekinthető, hátránya azonban az, hogy a winchesterről meglehetősen lassan érhetők el az adatok. Több memória esetén az operációs rendszernek ritkábban, vagy akár nem is kell a virtuális memóriát használnia, mivel minden adat közvetlenül a gyorsan hozzáférhető modulokban tárolódik.

Forrás: [origo]
Laptopba való memóriamodul, foglalata mellett

A memória cserélhetőségének nehézsége modellenként eltérő lehet: előfordulhat, hogy a fél laptopot szét kell szerelni miatta, de lehet, hogy csak egy takarólemezt kell eltávolítani. Szerencsés esetben a laptopban van egy üres memóriafoglalat, így csak egy másodikat kell beszerelni a gépbe. (Ezt például a SiSoft Sandra programmal lehet szerelés nélkül ellenőrizni, a Hardware fülön elérhető Mainboard ikonra kattintva, a System MemoryController pontban.)

Mivel memóriatípusból is többféle létezik, érdemes szervizben végeztetni a cserét, ahol tudnak adni megfelelő fajtából, a frissen vásárolt modulokat a legtöbb helyen ingyen berakják a gépbe. Ha a meglévő helyek már foglaltak, csak az egyik régi modult lehet nagyobb kapacitásúra cserélni: egyes boltokban a régi modult is beszámítják új memória vásárlásakor - persze általában a piaci ár alatt.

2. Processzorcsere - haladóknak

Igen, akár egy laptopban is lehet gyorsabbra cserélni a processzort - igaz, csak megfelelő modellek esetén, és korlátozott számú lapkából választva. Az egyik hazai forgalmazónál, a Notebook.hu-nál például nemrég laptopprocesszorokat is árusítani kezdtek a teljes gépek mellett. Egyelőre az olcsóbb Intel Celeron M processzorok helyére szerelhető, korszerűbb Pentium M lapkák kerültek fel a cég árlistájára, mostanra esett le ugyanis annyira a már kifutóban lévő chipek ára annyira, hogy egy ilyen upgrade gazdaságos lehet egy laptoptulajdonosnak.

Forrás: [origo]


A zöld négyzet balra a processzor

A társaság pr-felelőse, Szakács Gábor kérdésünkre elmondta, az új processzorra annak érdemes beruháznia, aki egy-két évvel el szeretné odázni egy új gép vásárlását, s van erre 30-35 ezer forintja. A komolyabb felépítésű lapka, feladattól függően másfél-kétszeres sebességnövekedést, és energiatakarékos funkciói révén, hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosít - mivel a processzorokat nemrég kezdték árulni, még nincs pontos adat arról, mekkora sikert aratott a lehetőség a laptop-tulajdonosok körében.

A jobb processzorra váltás még akkor sem mindig lehetséges, ha az új lapka foglalata megegyezik a régivel, mivel még a gép néhány egyéb komponensének is kompatibilisnek kell lennie az új lapkával, ezt a cég szervizében ellenőrzik vásárlás előtt.

A Pentium M-nek már két újabb utód-generációja is létezik, a régebbi gépekbe azonban nem lehet beszerelni a legújabb processzorokat, ezért választották a társaságnál a régebbi generáció felső kategóriáját képező típust. A bevitt noteszgépekből kivett processzor viszont a tulajdonos vesztesége, eladni ugyanis nem nagyon lehet.

3. Több tárhelyet, új winchesterrel

Kinőtte a régi winchestert? Aránylag olcsón megúszhatja a bővítést, 80 gigabájtos merevlemezt 23 ezer forint körül, 120 gigabájtosat 40 ezer forint körül vehet noteszgépébe. Bár a winchesterekből is többfajta típus létezik, elég könnyen beszerezhető bármilyen. A választáskor érdemes viszont figyelni arra, hogy azok a gyorsabb modellek, amelyek belsejében percenkénti 7200-as fordulattal forognak a lemezek (ezt az árlistákon 7200 rpm-mel jelzik), jobban melegszenek 5400 rpm-es társaiknál. Ez persze a gépház átmelegedését is jelenti, ultrakicsi gépeknél túlmelegedési gondokat is okozhat.

Forrás: [origo]
Balra a laptop winchestere

Felmerül a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a régi winchesterrel: szerencsére, 2-3 ezer forintért lehet hozzá venni olyan USB-s házat, amellyel a későbbiekben hordozható háttértárként funkcionálhat.

Érdemes még odafigyelni arra, hogy egyes gyártók nem mellékelnek Windows-telepítőlemezt a noteszgéphez, a rendszer-visszaállító program a merevlemezen elrejtve található, s egy gombnyomásra lehet aktiválni. Ilyen esetben ugyancsak célszerű szervizhez fordulni, ahol egy programmal leklónozzák a régi winchester tartalmát az újra. Aki egyáltalán nem szeretne újratelepítéssel vesződni, annak eleve USB-s külső winchestert kifizetődő választania a laptophoz.

4. CD helyett DVD

Manapság már a legolcsóbb laptopokban is van legalább egy DVD-olvasó, de nem ritkák a DVD-k írására képes meghajtók sem. Pár éve ez még nem volt általános, a legolcsóbb típusokat sokszor CD-olvasóval, jobb esetben CD-íróval szerelték fel. A noteszgépekben használatos optikai meghajtók szabványosak, így nem lehetetlen utólag DVD-íróra váltani, egy ilyen meghajtót húszezer forint körüli összegért lehet beszerezni. A régi hardvert legfeljebb bagóért lehet eladni, esetleg elrakni tartalékba.

Forrás: [origo]
Nem szerencsés eset - inkompatibilis meghajtók

Az esetlegesen jelentkező problémák főként fizikai jellegűek lehetnek. Egyes notebookok gépházát ugyanis sokszor speciálisan alakítják ki, így - mint az a fenti fotón is látszik - előfordulhat, hogy az egyébként szabványos meghajtót egyszerűen nem lehet a gépbe illeszteni. Ilyenkor az adott modell gyártójától lehet megpróbálni kompatibilis típust, vagy külső, USB-s meghajtót választani.

5. Hosszabb üzemidő új akkumulátorral

A noteszgépek akkumulátorai a használat évei során folyamatosan elhasználódnak, egy öt év körüli masina esetében sokszor már fél órányi működést sem tudnak biztosítani. Utángyártott és eredeti akkumulátorok értékesítésével meglepően sok cég foglalkozik, webes kutakodásaink során régi és új típusokhoz is találtunk új akkumulátort, egy új áramforrás átlagosan 20-30 ezer forintot taksál, modelltől és kapacitástól függően.

6. Külső kütyük garmadával

Az USB- vagy FireWire-csatlakozón keresztül szinte mindent rá lehet kötni a laptopra: Bluetooth-adóvevőt vagy infravörös portot a mobillal való összekötéshez, wifi-adaptert a vezeték nélküli netezéshez. Multimédiás termékek közül térhatású hangzást biztosító hangkártyát, tévétunert, memóriakártya-olvasót lehet venni, de persze külső billentyűzetet, egeret, de akár még USB-s lámpát, a felhasználót hűsítő ventilátort, vagy kávémelegítőt.

A felköthető eszközök számának a gépen lévő csatlakozók mennyisége szab határt, de ezt is tovább lehet bővíteni USB-elosztó (hub) megvásárlásával. Ha valaki nagyon sok ilyen eszközt szeretne a PC-re kötni, érdemes kicsit drágább, de konnektorról működő típust venni, hogy képes legyen stabilan kiszolgálni a ráaggatott kütyüket.

Amikor az újabb nem jobb

Valamikor a kilencvenes évek végén, PCMCIA néven saját bővítőkártya-formátumot fejlesztettek laptopokhoz, ennek neve később PC Card-ra módosult. Jellegzetes lapos kártyáit sokan ismerik: mostanában leginkább mobiltelefonos kártyamodemeket adnak ki ilyen illesztővel a laptopokhoz, de kapható PC Card-os tévétuner, illetve hangkártya is.

Nagyjából egy-másfél évvel ezelőtt váltotta le az új laptopokon a PC Cardot az ExpressCard nevű csatlakozó, amely semmiben nem kompatibilis elődjével. Egyetlen előnye, hogy gyorsabb kommunikációt biztosít a kártyák és a számítógép között, ami főként multimédiás alkalmazások esetén jön jól. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy bár jó ideje vannak a boltokban olyan laptopok, amelyeken csak ExpressCard bővítőhely található, hosszas keresés után is csak egyetlen ilyen eszközt sikerült találnunk, egy új laptopos tévétunert.

Az ExpressCard-foglalattal szerelt gépekkel természetesen a mobilszolgáltatók által árult kártyamodemek sem működnek, ezért - kényszerből - egyes gyártók a drágább modellekre végül visszacsempészték a régi fajta csatlakozót is.

Forrás: [origo]

Jön a cserélhető videokártya

Januárban, a Las Vegas-i CES kiállításon mutatta be a tajvani Asus, az eddigi legígéretesebb ExpressCard-kiegészítőt. A cég külső videokártyája lehetővé teszi, hogy az eredetileg irodai munkára szánt, így csekély grafikai teljesítményre képes laptopokon akár a legújabb, ultrarealisztikus játékokat is futtatni lehessen. A március-április tájékán megjelenő termék egyik része egy laptopba csúsztatható kártya, valamint egy konnektorról működtethető egység, amelyben egy hagyományos, asztali PC-be szánt, erős grafikus kártyát építettek. A megoldás egyetlen hátulütője, hogy csak külső monitoron biztosítja a játékot, a laptop saját kijelzőjén nem.