Vágólapra másolva!
A kínai kormányzat idén már nem engedélyezi új internetkávézó megnyitását az orszákban: a lépéssel a hivatalos tájékoztatás szerint a világhálótól való függéstől akarják megoldani a lakosokat.
Vágólapra másolva!

Kínában jelenleg mintegy 113 ezer internetkávézó működik a helyi informatikai minisztérium adatai szerint. A szigorításról szóló rendelet egy olyan kampány része, melynek célja az országban egyre nagyobb mértéket öltő internetfüggés visszaszorítása - számolt be a Xinhua hírügynökség. Az ország 132 millió internethasználójából 18 millióan fiatalkorúak, s 13 százalékuk vált a világháló betegévé.

Az intézkedés célja az internetfüggők számának mérséklése, az online szerencsejáték visszaszorítása. A világháló elérését biztosító bárokból a 18 év alattiakat a hatóságok már korábban kitiltották, ezeket a helyeket ugyanis gyakran tekintik a fiatalkori bűnözés melegágyának - olvasható a News.com-on.

A Xinhua beszámolója szerint a tiltás ellenére kínai internetkávézókban egyáltalán nem szokatlan, ha a látogatók esténként a gépeken online játékokat nyüstölő, cigarettázó iskolásokba ütköznek. Ennek visszaszorítása érdekében komoly büntetéseket vezettek be: ha egy netkávézóban kétszer kiskorú vendégre bukkannak az ellenőrök, a helyet 15 napra bezárják, tulajdonosára pedig tetemes pénzbüntetést rónak ki, a harmadik ilyen esetet követően pedig végleg le kell húznia a rolót.

Az iskolák tulajdonában lévő netkávézókat a jelenleg hatályos szabályok értelmében az oktatási intézményeknek nonprofit formában kell működtetniük, de ezekben csak a gyerekek internetezhetnek, utcáról betérő fizetős ügyfelek nem.