Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy rakás extra az új Winampban

Vágólapra másolva!
Funkciókkal jelentősen felturbózott verzió készül az idén tizedik születésnapját ünneplő Winampból. A jól ismert zenelejátszó régóta megbirkózik a videofájlokkal, az 5.5-ös verzió viszont egyebek mellett már a kedvencekhez hasonló számokat is megkeresi.
Vágólapra másolva!

A Winamp 5.5: Anniversary Edition végleges verziója október 10-én, a lejátszóprogram tízéves születésnapján debütál majd, az AOL honlapján publikált félkész béta verziót azonban már most bárki letöltheti és kipróbálhatja, bár ez még közel sem tökéletes, időnként hibaüzeneteket, lefagyásokat produkál.

Mint az a fenti képen is látszik, a jubileumi verzió vadonatúj, leginkább az Apple iTunesára hajazó kinézettel bír, s a fejlesztőcéget birtokló AOL közlése szerint a korábbinál egyszerűbb lesz átmásolgatni róla a zenefájlokat az iPodokra és más zenelejátszó eszközökre (bár a legfrissebb hírek szerint az Apple legújabb lejátszóit kizárólag az iTunes szoftverrel lehet majd használni).

Forrás: [origo]
Az új külsejű Winamp (a béta verzió letöltése)

Az egyik fontos újítás, hogy az 5.5-ös Winamp képes lesz lejátszani térhatású (surround) mp3-akat, s ha elérhető, az album borítóját is letölti az internetről. Emellett egy olyan funkcióval is felvértezték, amely a merevlemezen lévő zeneszámot kiválasztva egy online adatbázis segítségével egy klikkelésre képes kikeresni, és lejátszási listába rendezni az összes hasonló dalt - ehhez persze egy alkalommal az összes szám indexelését el kell végeznie.

Újdonság, hogy az új Winampba egy webböngészőt is beépítettek, így a médialejátszó alkalmazást elindítva akár weboldalakat is lehet nézegetni, s persze a podcastok kezelése sem maradt ki a programból. Az oldalakon megjelenő zenefájlokat automatikusan a monitor alján lévő listába gyűjti a Media Monitor nevű funkció, ami például zenei blogok, netrádiók használatát könnyíti meg.

Szintén jelentős újdonság a különálló programmal már most is elérhető Winamp Remote szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a saját PC-jénn lévő zenefájlokat a felhasználó egy másik otthoni számítógépről, vagy játékkonzolról (Wii, Xbox 360, PS3) is elérje. Ha a komputer egész nap működik, a zenefájlokat akár a munkahelyi számítógépről is el lehet érni, a lejátszásához szükséges linket pedig akár mobiltelefonra is továbbítani lehet az ismerősöknek - persze mindez a tevékenység az otthoni netkapcsolat forgalmát növeli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről