Vágólapra másolva!
A Samsung új mobilja képes a menstruációs ciklus követésére.
Vágólapra másolva!

A Samsung cég olyan telefont szabadalmaztatott, amely képes a menstruációs ciklus követésére, és jelzi tulajdonosnőjének a hónap "veszélyes" és "veszélytelen" napjait. Mára a naptármódszer és a hőmérőzés meglehetősen elavult trükknek számít az ovuláció megállapítására: ellenben mennyivel elegánsabb, ha egy lány csak egy diszkrét telefonhívást ejt meg ahelyett, hogy hőmérővel a hóna alatt sétálgatna.

Az új mobil feladata tehát, hogy megállapítsa, melyek a termékeny, illetve terméketlen napok, ehhez elég telefonálni a megadott számra, és a telefont hagyományos módon a fülkagylóhoz illeszteni. Egy ultrahangos vagy lézeres impulzusérzékelő ezután megállapítja a dobhártyáig terjedő távolságot, egy speciális eszköz pedig megméri a testhőmérsékletet. A kapott adatokat összevetik a női test úgynevezett alaphőmérsékletével, amely a menstruációs ciklustól függően változik, és mindebből kikalkulálják, milyen periódusban van éppen a telefonáló, aki ezután értesítést kap aktuális állapotáról.

Japánban a technológiát azzal a nem titkolt szándékkal fejlesztették ki, hogy a nők kiválaszthassák a legkedvezőbb periódust a megtermékenyüléshez, és ezáltal növekedhessen a születések száma. Természetesen nagyon könnyen elképzelhető, hogy a világ más tájain a speciális "női telefont" éppen az ellenkező megfontolásból fogják használni.