Elkapkodták az Amazon e-könyves kütyüjét

Vágólapra másolva!
Kiürültek az Amazon raktárkészletei, miután a hétfői megjelenését követően nem várt sikert aratott a Kindle, az Amazon új elektronikuskönyv-olvasó eszköze. Várhatóan decemberben lehet újabb példányokat vásárolni a kütyüből.
Vágólapra másolva!

A nettó 399 dollárért, azaz mintegy 70 ezer forintért (mintegy 69 ezer forintért) kínált Kindle nagyjából akkora, mint egy átlagos könyv, tömege 289 gramm, memóriájában pedig mintegy kétszáz könyvet képes tárolni digitális formában, bár memóriáját SD-kártyákkal tovább lehet bővíteni.

Egyik legfontosabb sajátossága, hogy olyan elektronikus papírnak is nevezett képernyővel szerelték fel, amely bár csak négyféle szürkeárnyalatot - azaz színes képet nem - tud megjeleníteni, nem fárasztja a szemet, és napfényben is jól látható. A készülékben ezen kívül egy Amerikában használatos mobil adatátviteli technológiát (EVDO) használó modemet is építettek. Új e-könyveket, magazinokat és újságokat ezen keresztül lehet letölteni rá nagyjából egy perc alatt, ingyenes mobilnetes kapcsolaton keresztül.

Decemerben lesznek újabb készletek

Az Amazon internetes áruházából online megrendelhető Kindle nem sokkal premierjét követően elfogyott, a "rendkívüli érdeklődés miatt" várhatóan december harmadikától lesz ismét kapható. Egyébként nem a Kindle az első profi kidolgozású e-könyv-olvasó eszköz, hasonlóval már a Sony, a Bookeen és az iRex cég is előrukkolt, azonban ezek egyike sem aratott komolyabb sikert.

Jelenleg mintegy 88 ezer kiadvány érhető el hozzá az elektronikus áruházában, ezek közt bestsellerek, de például lexikonok és szakkönyvek és hangoskönyvek is megtalálhatók Ezek ára többnyire olcsóbb a papíralapú, illetve CD-s kiadásoknál: egy átlagos regényt 9,99 dollárért (1730 forint) kínálnak.

Forrás: [origo]


Korábbi bemutatónk a Kindle-ről

Kritizálják is a kütyüt

Ugyanakkor az eszközt számos kritika érte megjelenését követően: egyes szakértők az árát találják túl magasnak, mások szerint pedig túlságosan le vannak korlátozva a funkciói:. Például a felhasználó nem tudja rá felmásolni saját szövegeit, képeit vagy dokumentumait, ezeket e-mailben küldheti el a masinának, ezért azonban némi különdíjat kell fizetni, ráadásul az interneten széles körben használt PDF formátumot nem támogatja.

Egy másik érv is szolgál a készülék ellen: bár a használatához szükséges, USA-ban elérhető mobilinternet-szolgáltatás díjmentes, ha tulajdonosa a Kindle-ön szeretné megtekinteni kedvenc, s alapesetben ingyenes tartalmakat kínáló blogjait, újságjait azokért egy-két dolláros havidíjat kell fizetnie. Az Amazon egyelőre nem közölte, mikor tervezi bevezetni az eszközt az észak-amerikai piacon kívül is.