A jövő könyvtára nem egy unalmas hely

Vágólapra másolva!
Ingyen internet, kávézó és multimédiás téka teszi életteli, pezsgő kultúrcentrummá a jövő könyvtárait, ahová jól kezelhető weboldallal, chaten, közösségi oldalakon keresztül toborozzák az olvasókat - tudtuk meg az ELTE szakkonferenciáján.
Vágólapra másolva!

Vannak, akik azért járnak könyvtárba, hogy megnézzék a leveleiket, játsszanak pár kör Honfoglalót, internetezzenek egy kicsit. Egyesek fénymásolni ugranak be, mások beköltöznek egész napra tanulni. Van, aki az újságját, van, aki a laptopját nyitja ki az olvasótermi asztalokhoz leülve. Megváltoztak a könyvtárhasználati szokások, és a fiatal könyvtárosok szerint az intézményeknek, a tereknek is vele kell változniuk. A Könyvtártudomány Mesterei konferenciáján szerzett élményeink alapján körbejártuk, mit takar a Könyvtár 2.0 mozgalom.

Csendet kérek, ez egy könyvtár

Saját kezűleg kipróbáltuk már egy 2.0-s könyvtár szolgáltatásait korábban, Live Messengeren meghosszabbítottuk az egyik megyei könyvtárban éppen lejárni készülő könyveinket. Az eljárás természetessége miatt egészen sokáig eszünkbe se jutott, hogy ez funkció lenne. Egy pillanat műve volt felvenni a könyvtárt a partner listába, utána már csak a visszaigazolást kellett megvárni, hogy kérdezhessünk a gép előtt ülő könyvtárostól. Bár rondán hangzik, mégis egy új felület, vagyis interfész ez a könyvtároshoz. Tájékoztatást nyújt, ha elakadtunk, vagy ha valami érdekes problémával érkezünk, és a katalógusra tud mutatni, ha csupán egy keresés érdekel minket.

A változás lényegét Paszternák Ádám, az Országos Idegennyelvű Könyvtár tájékoztató könyvtárosa foglalta össze: a könyvtárakba annyiféle céllal és motivációval érkeznek emberek, hogy az eddig használt "olvasó" szó már tévútra vezet. Ideje rászokni a könyvtárhasználó kifejezésre, ami nem sugallja, hogy az intézménynek egy ajánlott felhasználási módja van. A régi-új kifejezés azt is tartalmazza, hogy az emberek a saját kedvükre formálhatják az intézményt akár visszajelzésekkel, akár azzal, hogy arrébb cipelnek pár asztalt, ha helyre van szükség.

"A könyvtár nem bazaltoszlop"

A "testreszabhatóság" viszont nem csak annyit jelent a Könyvtár 2.0 esetében, hogy átrendezhető olvasótermek, közös munkát lehetővé tevő terek szükségesek. A közösségi hálókon való jelenlét és a könyvtári honlapok testreszabhatósága legalább ennyire fontos. Az iWIW-en már most is több mint 360 találatot kapunk könyvtár szóra keresve, a témába vágó, az intézmények dolgozói által vezetett blogok száma is lassan közelít a harminc felé; a tartalmi választék pedig az angolból fordított szakcikkektől, a program- és könyvajánlókig terjed.

Forrás: Jessamyn (Flickr)
Nem olvasó: könyvtárhasználó

Koroknai Sándor, a balmazújvárosi Lengyel Menyhért Városi Könyvtár informatikusa szerint ezek a változások nem annyira pénzbe, mint inkább munkába kerülnek. A könyvtáruk honlapja egy ingyenesen letölthető, szabad forrású motort használva fut, a könyvtári blog beüzemelése sem került sokkal többe. A közösség viszont épül, a könyvtár égisze alatt önkéntesek által írt könyvajánló oldal fut Rajongó (http://rajongo.lmvk.hu/) néven. A web és keresőbarátra megírt filmkatalógusuk pedig lassan több látogatót kap, mint a jóval több rekordot tartalmazó könyvtári katalógus.

Átrendezve

Az átalakíthatóságról beszélt az utolsó előadásban Baranyi Flóra, a fiatal formatervezők számára meghirdetett Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj díjazottja. Egy általa hozott idézet szerint a klastrom-modellt követő könyvtárak mára vásárterekké válnak. A könyvtár vagy új funkciókat olvaszt magába, egyfajta médiatékává válva, vagy a organikusan épül össze egyéb funkciókkal.

Az utóbbi az úgynevezett idea store-modell, amelynek Londonban több példa bizonyítja már működőképességét. A Bow-n épített idea store (http://www.ideastore.co.uk/) rövid idő alatt megtriplázta az általa leváltott két könyvtár látogatószámát, és ezért csak annyit tett, hogy vonzó közösségi hellyé vált és olyan szolgáltatásokat nyújtott, amiket a használói vártak tőle. Ahhoz, hogy a polcokig elérjen, előbb egy kávéról kell magát lebeszélnie magát a látogatónak: az idea store ajtaja ugyanis nem a könyvtári részre nyílik.

Forrás: Hamsted Public Library
A komfort sem utolsó

Maga Baranyi Flóra könyvtári bútorok, polcrendszerek, térelemek megtervezéséért kapta meg az ösztöndíjat. Célja olyan könyvtári terek megszületését elősegíteni, ahol az egyik közösség csoportban tud dolgozni, a többiek a saját asztaluknál ülve egyedül. A tér egy részében előadást lehessen tartani, de utána átrendezhető legyen akár osztályteremmé is. Az új polcok és asztalok segítségével Lego-szerűen alakítható legyen az igényeknek megfelelően az egész könyvtár. Mindezt úgy, hogy a könyvtárhasználók ne szeparálódjanak el sem egymástól, sem a könyvtárosoktól.

Ez már a piac?

A végén minden téma a közösségi léthez és ennek elősegítéséhez futott ki. Koroknai Sándor bepillantást nyújtott a könyvtár következő, portál jellegű honlapjába. Azt akarják, hogy ha valaki helyi híreket, történéseket keres, az ő honlapjuk legyen legalább a második kézenfekvő hely. Az első marad habitustól függően a Google keresője vagy a város honlapja. Paszternák Ádám az online, Baranyi Flóra az offline, helyben szerveződő közösségeknél kötött ki.

A 2.0-s szemlélet tehát itt van, még ha néha csak annyiban nyilvánul is meg, hogy Skype-on tudunk információt kérni vagy nem pisszegnek ránk, ha beszélgetünk. Nemsokára talán elkezdhetjük belakni is a könyvtárakat: csak kávé legyen meg internet.

Szedlák Ádám Zoltán