Az iszlám nevében zártak be netkávézókat

Vágólapra másolva!
Az iráni rendőrség huszonnégy internetkávézót záratott be nemrégiben: a lépésre az iszlámmal ellentétes, "erkölcstelen" magatartás visszaszorítását célzó kampány jegyében került sor.
Vágólapra másolva!

A teheráni rendőr-főkapitány, Nader Sarkari a helyi lapoknak úgy nyilatkozott, a netkávézók bezárására "azért került sor, mert az ezekben lévő számítógépeken erkölcstelen videojátékokat, obszcén képeket tároltak, illetve látogatóik között nem az iszlám szigorú öltözködési szabályaihoz nem alkalmazkodó nők is akadtak." Az iszlám értékeinek megőrzését célzó kampány keretében egyébként olyan fodrászszalonokat is bezártak, amelyekben nyugati frizurákat is készítettek a vendégeknek - számolt be a Reuters.

Sarkari az IRNA hírügynökség munkatársának elmondta, összesen 435 kávézóban razziázott az iráni rendőrség a hétvégén, s a helyek közül 170 tulajdonosát figyelmeztették, és 23 embert - közülük 11 nőt - vettek őrizetbe. A sajtóbeszámolókból nem derül ki egyértelműen, hogy a vizsgált helyek kizárólag internetes, vagy hagyományos kávézók voltak, előbbiek száma gombamód szaporodik az országban. Ezek különösképp a fiatalok körében népszerűek, akik közül sokan chatoldalakon noha az iszlámmal ellentétes honlapok közül sok elérést blokkolják a hatóságok.