Vágólapra másolva!
A földfelszíni digitális televíziózás és rádiózás akár már az ősszel elindulhat, amennyiben a műsorszórók márciusban kezdődő pályáztatása ideálisan alakul - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Közölte: a szolgáltatás elsősorban a jelenleg szobaantennával tévézőknek jelent majd lehetőséget, hiszen egy 5-10 ezer forintos dekóder megvásárlásával a jelenleg három csatornánál legalább kettővel, de akár héttel többet lehet majd ingyen nézni. A digitális tévé képminősége jobb a jelenleg analóg módon sugárzottnál, s az új technológia számos, a DVD lejátszóknál már most alkalmazható kényelmi funkciókat kínál - jelezte Pataki Dániel.

Megjegyezte, hogy a földfelszíni digitális televízióadás országos lefedettsége karácsonyig várhatóan 30-40 százalékos lesz. Az elnök újságírói kérdésre kifejtette: a dekóder megvásárlása feltehetően nem okoz senkinek sem gondot. A márciusban megjelenő pályázat feltételei biztosítják, hogy a jelátalakítóhoz akár már 600 forintos részletek megfizetésével hozzá lehessen jutni.

Ráadásul a digitális átállásra megszabott, legkésőbb 2011 végi európai uniós határidő közeledtével várhatóan a dekóderek ára is valószínűleg csökkeni fog - tette hozzá az elnök. A pályáztatás menetéről kifejtette: az NHH szerdán tette fel honlapjára a földfelszíni digitális televízió és rádió műsorszóró tenderek kiírási dokumentációját, amelyre február 12-ig lehet észrevételeket tenni. Ezt követően a hatóság véglegesíti a kiírást, és megjelenhetnek a pályázatok. Ha minden jól megy, augusztusban lehet a nyertessel megkötni a 12 évre szóló szerződést, és egy hónapra rá már megjelenhet az új platform - jelezte Pataki Dániel.

Hozzátette, hogy országosan karácsony előtt már elterjedhet a digitális tévé, és megjelenhet a mobiltelefonon is nézhető tévészolgáltatás. Az elnök kitért arra, hogy a digitális átállás kötelezettség, de lehetőség is. Nemcsak az ingyenesen tévézők számára nő meg a fogható csatornák száma, hanem az új platform versenyerősítő hatása miatt a kábeltévére, műholdas tévére előfizetők, illetve a telefonhálózaton IPTV-hez hozzáférők is kedvezőbb feltételek mellett és jobb szolgáltatást kaphatnak.

Jelenleg az M1, az RTL Klub, és a TV2 adását lehet az ország bármely pontján szobaantennával ingyen fogni. Ezeket a jelenleg analóg adásokat váltja fel fokozatosan a földfelszíni digitális adás. Más technológiával - kábelhálózaton vagy műholdas vétellel már jelenleg is elérhetőek más digitális televíziózási szolgáltatások.