A Microsoft is búcsúzik a HD DVD-től

Vágólapra másolva!
Az Associated Press beszámolója szerint a Microsoft kivonja a piacról az Xbox 360 játékgéphez csatlakoztatható külső HD DVD meghajtóját, miután a Toshiba bejelentette, hogy felhagy saját fejlesztésű nagyfelbontású DVD-formátumának fejlesztésével.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó a múlt héten jelentette be, hogy felhagy saját technológiája fejlesztésével, ami azt jelenti, hogy a nagyfelbontású házimozizást biztosító új generációs DVD-formátumok közül a Sony rivális Blu-ray szabványa nyerte meg a harcot - ezt támogatják a jövőben nagy filmstúdiók.

A technológia piacról való kivonása miatt a Microsoft is bejelentette, hogy leállítja a gyártását annak a külön megvehető HD DVD-lejátszónak, amelyet az Xbox 360 játékgéphez lehet megvenni nagyfelbontású filmek megtekintéséhez.
Az Amerikában nettó 130 dollárért, azaz 23 ezer forint körüli összegért kínált perifériát itthon hivatalosan nem is forgalmazta a szoftvercég, bár szürkepiaci importból beszerezhető volt hasonlóan a külföldi HD DVD kiadványokhoz, amelyeket csak elvétve lehet látni a magyar boltok polcain. Az eszközt a Sony PlayStation 3 konzoljának megjelenése tájékán egyfajta válaszként dobta piacra a Microsoft, mivel a rivális masina alapból képes nagyfelbontású házimozizásra, de csak a másik, Blu-ray-formátumú lemezekkel kompatibilis.

Bár az xboxos HD DVD-meghajtó eltűnik a boltok polcairól, a Microsoft továbbra is biztosítja garanciális szervizét, bár ez aligha hatja meg a tulajdonosokat, akik legfeljebb a jelenlegi kínálatban még elérhető filmeket játszhatják le az eszközön, újabb kiadványok nem várhatók. A Hollywood Reporter értesülései szerint a világszerte eladott egymillió darab HD DVD-lejátszóból 300 ezer darabot tettek ki az Xbox 360-hoz illeszthető meghajtók. Ennek ellenére a Microsoft úgy nyilatkozott, a termék kivonása nem befolyásolja majd számottevően a konzollal foglalkozó részlegének eredményeit.

Blair Westlake, a szoftveróriás egyik vezetője az AP-nek elmondta, a cég továbbra is folytatni fogja a HD-tartalmak terjesztését a játékgéphez nyújtott online szolgáltatás keretében. Arról azonban egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a Microsoft tervezi-e Blu-ray-lejátszó piacra dobását az Xbox 360-hoz, hiszen a mostani bejelentés révén a Sony játékgépe technológiai fölénybe került a redmondiakéval.