Vágólapra másolva!
Bár a Háború és béke befogadása kényelmetlen volna mobiltelefonok képernyőjén, buszra várás, postai sorbanállás vagy akár utazás közben azonban egy-két novella elolvasására teljesen alkalmasak - nem véletlenül népszerűek ezek például Japánban. Mobilos e-könyv-olvasók közül szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

Általános látvány a buszon, villamoson álló, telefonját birizgáló utas. A tömegközlekedés egyike azoknak a helyeknek, ami többnyire túl szűk egy könyv vagy újság elővételére, és ahol pont elég sok időt kell reggelente, délutánonként tölteni ahhoz, hogy unalmas legyen: ezerszer látott épületek, ismerős, fáradt arcok között. A probléma megoldását a mobilos könyvolvasókban látjuk, az interneten fellelhető több száz gigabájtnyi ingyenes irodalmi szöveget pár pillanat alatt telefonon olvashatóvá lehet varázsolni. Két követelmény van: a készülék legyen képes Java-alkalmazások futtatására, és rá lehessen valahogyna juttatni az adatot. Utóbbi feladatra adatkábel, Bluetooth-csatoló, vagy külső infravörös port szolgálhat.

E-papiruszok és e-fóliánsok

A telefonok fejlődésével új, az olvasás szempontjából rendkívül hasznos funkciók kerültek a készülékekbe. A fiatalabb készülékek nagyobb Java-fájlokat, és ezzel hosszabb szövegeket is képesek fogadni. A legokosabb típusok pedig már nem csupán a programban tárolt szöveghez engednek hozzáférést, hanem a telefon memóriájába vagy memóriakártyájára feltöltött szövegfájlokat is meg tudják nyitni. Ez utóbbi funkció új távlatokat nyit az olvasgatásban, hiszen így akár egy kisebb könyvtárat is fel lehet tölteni a mobilra és helyzetnek, hangulatnak megfelelő olvasnivalóval ellátva magunkat.

A fejlődés két állomásának is felfogható eltérő képességű telefonok miatt két fajta programot teszteltünk. Az első típushoz szükség van egy Windowst futtató számítógépre a feltöltendő könyvek elkészítéséhez, az utóbbihoz csak az olvasószoftvert és az olvasnivalót kell felmásolni a készülékekre.

Digitális könyvkötők

A régebbi telefonnal rendelkező olvasni vágyók, illetve azok, akik nem szeretnék a szövegfájlok megkeresésével és megnyitásával rabolni idejüket két remek szoftver közül is választhatnak, ezek a Tequilacat Bookreader és a Readmaniac. Mindkét program orosz fejlesztésű, ami furcsa, annak fényében, hogy a tesztből végül kiesett szoftverek többségét is orosz programozók készítették, ám angol leírás mindkettőhöz jár. A Tequlacat-féle program könyvtárában mélyen elrejtve még egy magyar nyelvű, részletes használati utasításra is bukkantunk, ezt a szoftver i18n nevű könyvtárában lehet megtalálni.

Forrás: [origo]
Tequilacat BookReader: minden egy képernyőn

A mobilkönyv elkészítésére a két szoftver két különböző metódust választott ki, a Tequilacat BookReader írója egy ablakba zsúfolt be minden beállítási lehetőséget. Az elérhető funkciók mindegyikének használatához ugyan pilótavizsga szükséges, azonban egy extrákat nem tartalmazó könyvet gyorsan össze lehet legózni ezzel a szoftverrel is. A program nagy előnye, hogy ad előnézetet a felhasználó által mobilkönyvesíteni óhajtott szövegből, így nem a Java- fájl telefonra való feltöltése után derül ki, ha a karakterkódolási problémák léptek fel. A fájlméret és billentyűkombináció beállítási lehetőségek ebben a programban is alapvetőnek számítanak, kényelmi funkcióként pedig a program lehetőséget ad a szöveget fejezetekre darabolására.

Ezzel szemben a ReadManiac teljesen más utat követ, a programot telepítve és elindítva egy jól ismert Windowsos varázslókkal találja magát szemben a felhasználó. Az ablakban mindig csak egy beállítást lehet megejteni, a lehetséges választásokat legördülő listák és rádiógombok segítségével teheti meg a digitális könyvkötésre vállalkozó. Az integrált könyvvel érkező Java-program legyártásához a program elején a Lite vagy a Tiny verziót kell választani - képünkön - ezt követően viszont a szoftver rendkívül segítőkészen végigvezeti a felhasználót a könyvgenerálás lépésein.

Ha a használt telefon típusát sikerül kiválasztani, akkor a program felajánlja az adott gyártóra jellemző billentyűbeállításokat, és beállítja az adott telefon által kezelt legnagyobb könyvméretet is. Ezek után már nem igazán lehet mellényúlni a könyv konfigurálása során. Ha a legyártott könyv mégse működne, akkor a program alkotója által megadott minimum beállítások használata javasolt: általános MIDP profil és 64 kilobájtos könyvméret.

Forrás: [origo]
És a Readmaniac varázslói

Tesztünk során mindkét programot a Háború és béke Magyar Elektronikus Könyvtárból letöltött első kötetével próbáltuk ki. A Rich Text formátumú szöveget Open Office-szal és Wordpaddel Unicode kódolású txt-vé konvertáltuk, ezután próbáltunk a két szövegből könyvet készíteni. Érthetetlen okokból az egyik program csak a Wordpad-es szövegből készített olvasható könyvet, a másik az Open Office-os verziót szerette jobban. A problémát betudtuk annak, hogy a mobiltelefonok világának még van hová szabványosodnia, és kis kísérletezés után sikerült mindkét szoftverrel olvasható mobilkönyvet készítenünk.

Könyvtár a zsebben

Fotó: Vanik Zoltán
Fotó: Vanik Zoltán

A ReadManiac-kal azonban lehet könyv nélküli olvasóprogramot is készíttetni, ehhez a Full verziót kell választani a varázsló elején. A telefonra jellemző beállításokat ekkor is meg kell ejteni, ám utána szövegfájlt nem kell hozzáadni a programhoz. A kész Java szoftver a mobil memóriájában és memóriakártyáján tallózva képes megnyitni a felhasználó által feltöltött szövegeket. Ennek a módszernek a kényelmességét csak az befolyásolja hátrányosan, hogy a ReadManiac menüje már-már olvashatatlanul kicsi, így a program ezen verzióját csak a sasszemmel megáldottaknak ajánljuk.

Alternatíva viszont itt is található, a szoftver neve MTextReader. A programból rögtön két verzió is elérhető, az újabb 2.0-s már érintőképernyőket is támogat, azonban a tesztünkhöz használt régebbi típusú Sony Ericsson mobilon folyamatosan kifogyott az elérhető memóriából. A korábbi 1.0-s verziója viszont a teszt talán legkényelmesebb szoftverének bizonyult. Egyszerű, egyértelmű menüje és kényelmes könyvjelzőzési lehetőségei a mindennapos tömegközlekedéses olvasásra tökéletesen alkalmassá teszik. A program, hasonlóan a tesztünkben korábban említett olvasószoftverekhez, képes a szöveget automatikusan görgetni, ezzel segítve az olvasást.

A jövő könyvei?

Mivel a mobiltelefonok még nem számítanak annyira kiforrott platformnak, mint napjaink személyi számítógépei, így az általunk leírt beállítások nem feltétlenül működnek minden telefontípussal. A könyvkészítő szoftverek beállításaival való játék, illetve a szöveg több fejezetre való bontása azonban garantált út a sikerhez. Szabványosabb vagy komplexebb rendszereken, ilyenek például a Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszerrel szállított okostelefonokon pedig többnyire konvertálásra sincs szükség, ezek a készülékek elboldogulnak akár a Rich Text vagy Microsoft Word formátumú könyvekkel is.

Biztosak vagyunk abban, hogy a szórakoztatóipar által legyártott, utazás közben is kényelmesen használható kütyük még jobban el fognak terjedni. Mélyen hiszünk a hangoskönyvekben, és lapul könyv is a táskánkban a biztonság kedvéért. De végső eshetőségként most már könyv is van a telefonunkon, semmibe nem kerül, elfér a hatalmas kihasználatlan memóriaterületeken, és jó egy kis Kiberiádát olvasni, ha minden kötél szakad.

Szedlák Ádám