45 gigabájt adat jut egy emberre

Vágólapra másolva!
Az IDC piackutató cég vizsgálata szerint a világ digitális "adatmennyiség-robbanás" előtt áll: a felmérés becsléseiből kiderül, hogy a Föld lakosságának minden polgárára csaknem 45 gigabájt digitális formátumban létező adat jut.
Vágólapra másolva!

Tavaly a világon rendelkezésre álló digitális adatmennyiség hozzávetőleg 281 exabájt volt, s a korábban vártnál tíz százalékkal gyorsabban növekszik. 2011-ig a "digitális univerzum" évi 60 százalékkal bővül - rendre az előző évhez viszonyítva - és akkorra már 1800 exabájtra (1,8 milliárd gigabájt) nő, ami 2006-hoz képest az adatmennyiség megtízszereződését jelenti.

A beszámolóból az is megtudható, hogy a digitális formában tárolt adatok bővülési rátája csaknem 60 százalékosra bővül az elkövetkezendő években. A világban keletkező digitális adatok kevesebb mint fele emberekkel kapcsolatba hozható adat: például biztonsági kamerák felvételei, illetve webes keresések, banki tranzakciók naplófájljai, melyeket az elemzés készítői a digitális árnyék kifejezzéssel illetnek.

A villámgyors és hatalmas bővülés mindenekelőtt a digitális kamerák és televíziók térhódításának, valamint a közösségi hálózatok és adatfigyelő-szolgáltatások népszerűségének következménye, s az is elősegíti, hogy az internet a fejlődő országokban is terjedőben van - állapítja meg az IDC, amely az EMC információtechnológiai szolgáltató cég megbízásából végezte a felmérést.