Még nem elég zöldek a számítógépek

Vágólapra másolva!
A hannoveri CeBIT egyik fő témáját képezte az idén a zöld információtechnológia, egy sor gyártó mutatta be környezetbarát, energiatakarékos működésű termékeit.
Vágólapra másolva!

Míg a rendezvény sajtóanyagában több helyen is büszkén szerepel green IT kifejezés, az Inquier beszámolója szerint azonban a hannoveri expón magát ugyancsak képviseltető Greenpeace egyik aktivistája, Yannick Vicair már kevésbé optimistán nyilatkozott a témáról. Elmondása szerint a szervezet nemrégiben 14 gyártó 37-féle termékét tesztelte le környezetvédelmi szempontokat - így például az újrahasznosítási lehetőségeket, fogyasztást, vagy az alkatrészek károsanyag-tartalmát - vizsgálva.

Zöldülnek a kütyük, de nem eléggé

A Greenpeace zöld termékeket felvonultató toplistájának élén a Sony Vaio TZ11-es laptop, a Sony Ericsson T650i, P1i és a Nokia N95 mobiltelefonok, illetve a Dell Optiplex 755, és a HP DC5750-es asztali számítógépek végeztek. Bár a március 9-ig nyitva tartó nagy európai számítástechnikai szalonban "zöld" informatikai pavilon is van, a tizennégy gyártónak, amely vállalta a felmérésben való részvételt, még hosszú utat kell megtennie a környezetvédelmi normák terén. Ennek az az oka, hogyl még ezek a termékek is csupán az elérhető 100 pontszám alig több mint felét érték el a kiértékelés során. Ráadásul az elemzés elvégzését nehezítette, hogy számos cég - többek közt Apple, a Microsoft, a Nintendo és a Palm - megtagadta a termékekkel kapcsolatos adatok beszolgáltatását, vagy késve, hiányosan adta át azokat a Greenpeace-nek. A szervezet szerint az elektronikai eszközök gyártói számára nagy kihívást jelent, hogy felelősséget vállaljanak termékeik iránt azok teljes életciklusa alatt, a gyártástól a hulladékfeldolgozásig. A Greenpeace azt szeretné elérni, hogy a vállalatok tisztítsák meg az eszközöket a károsanyagoktól, keressenek azok helyett biztonságosabban alkalmazható alternatívát (ezek terén különösen a tévék és a játékkonzolok teljesítenek rosszul), a tervezéskor pedig vegyék figyelembe az energiatakarékos működést. Vicaire szerint egyébként haladás is tapasztalható a cégek gyakorlatában, akik "egyre komolyabban veszik termékeiknek a környezetre gyakorolt hatását".

Forrás: [origo]
A Dell Optiplex 755 is környezetbarát

Az Inquire összeállításában utalt a Gartner elemzésére is, amely szerint az internetre világszerte kapcsolódó szerverek és PC-k működtetése 14 erőmű energiája szükségeltetik, amelyek széndioxid-kibocsátása a légiiparéval egyezik meg. Ebben a számban azonban nem foglaltatik benne az a széndioxid-kibocsátás, amelyet a számítógépek gyártásához, illetve a használhatatlanná vált gépek megsemmisítéséhez használnak fel, nyilatkozta egy másik aktivista az AFP hírügynökségnek a vásáron.

A Gartner kutatása szerint további problémát jelent, hogy az e-hulladék jelentős részét nem is semmisítik meg előírásszerűen, hanem Kínába, Indiába, Vietnamba és Afrikába szállítják, ahol a környezetbarát feldolgozást nem veszik túl komolyan. Ez utóbbi miatt ráadásul az előbbi országokban élő dolgozók - akik közül sok a gyerek - komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.

A Windows Vista környezetbarátabb?

A CeBIT-en tartott beszédében Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy az információtechnológia energiatakarékosabb felhasználásának elérése jövőbeni stratégiájuk szerves részét képezi. A szakember szerint a mai PC-k és más elektronikai eszközök a kelleténél több elektromos áramot fogyasztanak, az energiafogyasztás csökkentése pedig legalább olyan fontos a cég számára, mint a szoftverek új alkalmazási lehetőségei. A szoftveróriás első embere a brit PC Pro Labs felmérését is felhozta példaként, melyben egy kétszáz PC-s vállalati hálózatot vizsgáltak meg: bár a tesztelés részletes mikéntje nem ismert, a kalkulációk szerint a Windows Vistát futtató számítógépek működése nyomán éves szinten 45 tonnával kevesebb széndioxidot került a levegőbe, mint a Windows XP esetében. Ezzel szemben egy amerikai Softchoise nevű társaság szerint épp a Vista működése miatt zabálják az áramot a gépek, hiszen az új Microsoft operációs rendszer 243 százalékkal erősebb processzort igényel futásához.