Microsoft és Nokia: egy házasság kezdete?

Vágólapra másolva!
A Nokia és a Microsoft bejelentették, hogy az amerikai szoftvercég Silverlight alkalmazását a közeljövőben a finn gyártó is használni szeretné mobilkészülékein. Az új böngésző és platform segítségével a Nokia még több multimédiás tudással, még okosabb alkalmazásokkal látná el készülékeit.
Vágólapra másolva!

Az új programot először a Symbian operációs rendszert használó, S60-as platformú készülékekre írják meg, majd később az S40 platformra is bevezetik. Végül az internettáblákon is használni fogják, amilyen például a Nokia N810. Nagy a valószínűsége, hogy az első ilyen kiterjesztést használó Nokia-mobiltelefonok, mint általában véve az újdonságokat felvonultató készülékek, az N szériacsaládból kerülnek majd ki.

A Silverlight 2.0 egy böngésző és platform egyben, mely animációk, grafikák és videók megjelenítését segíti elő. Vannak már ehhez hasonlító, de kifejezetten számítógépes rendszerekre íródott programok: ilyenek az Adobe Flash, az Apple QuickTime, vagy a Java FX.

Az Adobe és a Java által forgalmazott rendszerek a mobiltelefonos felhasználók számára is régóta elérhetők. Az Adobe által fejlesztett platform Flash Lite néven fut - jelenleg 450 millió telefontulajdonos használja ezt a megoldást. Hatalmas piacról van tehát szó, ezért nem is különösebben meglepő, hogy a Microsoft be szeretne törni erre a piacra. Ezért a vállalat Silverlight 1.0 néven meg is jelentette a mobiltelefonos platformokon használható programját, amit a Nokia is alkalmazni kíván.

Ez utóbbi tény talán már inkább meglepő, hiszen eleddig a Microsoft és a Nokia látványosan kerülték egymást. Sőt, amikor egy esetleges windows-os Nokia-telefonról kérdezik a finneket, mindig tagadó válasz érkezik.

(Computer World)