Világelsők vagyunk Firefox-használatban

Vágólapra másolva!
Egy hazai internetes látogatottság-auditáló oldal adatai szerint az elmúlt héten átbillent a hazai internetezők böngészőhasználatának statisztikája: először lett a legnépszerűbb browser a Firefox.
Vágólapra másolva!

A Rankings.hu oldal statisztikája szerint a Firefox 2-es verziója április második hetében minden más böngészőtípust maga mögé utasított: a látogatók 34,1 százaléka használt "tűzrókát", 33,8 százalékuk Explorer 6-ost, 26,4 százalékuk pedig Explorer 7-est. Ha összeadjuk az összes Explorer-típust, akkor persze a Microsoft-hívők vannak többségben, hiszen (az IE5-öst, 6-ost és 7-est) használók aránya 60,3 százalék, míg a firefoxosok (az 1-es, 2-es és 3-as verzióval, valamint Mozillával böngészők) 37 százalékot tesznek ki.

A Firefoxot magyarra fordító FSF.hu Alapítvány által közreadott hír szerint az Internet Explorer 6 részesedése folyamatosan csökken, a Firefoxé és Internet Explorer 7-é nő, de az IE7 nem képes megközelíteni a Mozilla Firefox 2 részesedését, ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelenti az Internet Explorerrel szemben. A Mozilla alapítvány munkatársa, Zbigniew Braniecki levélben gratulált Tímár Andrásnak, az FSF.hu Alapítvány Firefox honosításért felelős vezetőjének, kiemelve, hogy tudomása szerint Magyarország az első ország, ahol a nyílt forráskódú böngésző 2-es változata megelőzte minden riválisát.

A statisztikai eredmények közzétevője, a Rankings.hu azonban meglehetősen hallgatag a forrásokat illetően: a honlapon nem találtuk azt, hogy hány hazai weboldal hány látogatója és lapletöltése alapján készült a statisztika. Lapunk, az [origo] saját statisztikái hasonló tendenciát, bár eltérő arányokat mutatnak. A múlt héten 72,15 százalék volt az IE, 26,03 a Firefox-Mozilla használók aránya (az Operát olvasóink 1,32 százaléka kultiválja - a magyar internetes átlag pedig 1,9 százalék).