Vágólapra másolva!
Fennállásának tizenkét éve alatt a Google az internetes keresés megkerülhetetlen óriása lett, mégis akadnak időről időre Google-gyilkosnak kikiáltott szolgáltatások, ezek legújabbja a napokban bejelentett Cuil. Cikkünkben a legutóbbi bátor próbálkozókat vizsgáltuk meg.
Vágólapra másolva!

A legújabb trónkövetelő, az angol cool szóhoz hasonlóan "kúl"-nak ejtendő Cuil azzal próbálja meghódítani az internetezőket, hogy sokkal több oldal között keres, mint vetélytársai. Az új kereső adatbázisa 120 milliárd weblapot tartalmaz, felhasználói felülete gyönyörű, ráadásul még okos funkciókkal is ellátták. Sajnos azonban még ez is kevés volt ahhoz, hogy azt, hogy rövid ismerkedés nyomán maradandó élményekkel gazdagodva távozzunk az oldalról.

Pedig a Cuil fejlesztői a legjobbaktól mentek át a fiatal céghez. Az alapító Anna Paterson nevéhez fűződik az Archive.org szabad internetes archívum keresőrendszerének létrehozása, de dolgozott a szintén nem kis adatmennyiséget kezelő Google-nál is. A keresőtalálatok minőségi szűrésért felelős algoritmusait tervező Tom Costello az IBM-től érkezett, és az igazgatók között is sok korábbi Google-alkalmazott található.

Forrás: [origo]
A Cuil nyitólapja

Divatosan fekete hátterű nyitóoldala a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével készült Blackle-t idézi. Az utóbbi, Google-ön alapuló oldal használatával a készítők becslése szerint komoly energiamennyiséget lehet megspórolni, hiszen sötét részeinek megjelenítéséhez ezekhez nem kell a teljes monitort kivilágítani.

A Cuil találati oldala viszont már a tipográfia jegyében fogant: az új kereső alapbeállítás szerint három oszlopba tördelt magazinszerű találati listát jelenít meg, hiszen az ilyen szöveget könnyebb és természetesebb olvasni, mint a széles sorokat. Ez a formátum azonban csak szélesvásznú monitoron fér el, a hagyományos képernyőket használók kétoszlopos módba kapcsolhatják át a találatok listáját. Az újszerű felület a lehető legkönnyebbé igyekszik tenni a bizonytalan keresgélő munkáját: a kereső megpróbálja kitalálni, hogy pontosan mit keresett a felhasználó, és ezeket a tippeket találatok mellett a modern böngészőkből ismerős füleken meg is jeleníti. A találatok szűkítésére szolgál a kategóriákat tartalmazó doboz, ahol a nagyott témákhoz tartozó kulcsszavak közül lehet válogatni.

Forrás: [origo]
"Kúl", csak a lényeg hiányzik

Bármennyire sikerült is a legjobb szakembereket felvenni a Cuil csapatába, az első keresések eredményei nem biztatók. A tegnapi nap során a kereső alig bírt az érdeklődő tömegek jelentette terheléssel, gyakran még a vállalatról szóló információs oldalakat sem volt képes kiszolgálni. Abban sem volt több köszönet, ha a Cuil túlélte a terhelési tesztet. Ahogy képünkön látható, a monk (szerzetes) keresőszóra a felkínálja Thelonious Monk jazz-zongoristát, az Adrian Monk nyomozóról szóló sorozatot, a barátpapagájról (monk parakeet) szóló információs oldalt, szerzetesekre azonban semmi sem utal a találatok között. A Cuil inkább hajlamos fantasztikus képzettársításokkal - a "letter" szóra első találatként a Repülő Spagettiszörny Wikipédia szócikkét adja - ellátni a kutakodót, mint pontos találatokat szolgáltatni, az egyes oldalak és adatok fontosságát elbíráló algoritmusok még biztosan csiszolásra szorulnak.

A magyar felhasználók helyzete talán még az angol anyanyelvűekénél is rosszabb. A Cuil a klasszikus tesztszövegnek számító "árvíztűrő tükörfúrógép" szövegre sem dob találatot, pedig ha mást nem, a Wikipédia nyelvfacsaró tesztmondatokat tartalmazó szócikkét igazán fellelhetné.

Beépített tudástár: iGlue

A napokban mutatkozott be egy magyar webkettes tudásbázis és kereső is. Az iGlue nem a hagyományos keresők oldaltalálati struktúráját követi, hanem az egyes szövegekben található kulcsszavakat színezi ki, és ezekhez rendel beépített Wikipédiaként tudásmorzsákat, videókat, képeket, kapcsolódó eseményeket és térképeket. A szolgáltatás az információszervezést és a szövegekben történő eligazodást teheti majd könnyebbé.

Forrás: [origo]
Az iGlue-ból még csak demó érhető el

Az iGlue egyelőre csak a John F. Kennedyt és a hozzá kapcsolódó helyeket, fogalmakat tartalmazó példa-adatbázissal fut, és csak Firefox és Safari böngészőkkel működik. Bár a mindennapi munkában nem használható még a szolgáltatás, a tesztverziót mindenképp érdemes végigkattingatni - a jövő keresési módszerét bemutató kaland a jobb felső sarokban található "iGlue Annotate" gombra való kattintással és valamelyik kulcsszó kiválasztásával kezdődik, ezt követően a szájt információs doboza vezeti tovább a felhasználót.

Új kereső helyett: Yubnub

Azoknak, akik szeretnének egyszerre több keresőt is használni a korábbi cikkünkben már említett Yubnubot ajánljuk. A lelkes önkéntesek által bővített metakeresőhöz az első napok óta elérhetők a Cuil és a Wikia integrálását biztosító parancsszavak. Ezek használatához egy ingyenes Firefox-bővítést érdemes telepíteni, ezt követően a browser címsorát használhatjuk a parancsok beviteléhez: például az "origo alma" kifejezést begépelve lapunk oldalain kutathatják fel az alma szó előfordulásait.

Forrás: [origo]

Bölcs tömegek: Wikia

Kipróbáltuk a januári megjelenésekor még rendkívül lelombozó Wikia keresőt is. A szabadon szerkeszthető találatokkal, nyílt adatbázist ígérő keresőt a Wikipédia enciklopédia atya, Jimbo Wales indította. A Search.Wikia.com címen elérhető kereső nemhogy a Google kiszorításának tervével nem jutott előrébb az elmúlt fél évben, de adatbázisa sem bővült jelentősen. Magyar szavakra keresve a legtöbbször üres oldal, vagy a legkevésbé sem releváns találatok jelennek meg.

Forrás: [origo]


A Wikia nyitólapja


A közösségi fejlesztési modellt követő kereső elvben felajánlja a felhasználóknak, hogy az üres találati oldalakat maguk töltsék fel, ám minden próbálkozásunk ellenére sem sikerült hozzáadni a hívogató fehér laphoz a megtalálni vágyott oldalak linkjeit. Szerencsére a Wikia több szolgáltatást is nyújt, az itt tárolt közösségi enciklopédiák - például a Csillagok háborúja-rajongók által üzemeltetett Wookiepedia - bocsánatos bűnné teszik a releváns linkeket szűkmarkúan mérő keresőmotort is.