Tízezrével tűnnek el a laptopok a reptereken

Vágólapra másolva!
Hetente több mint 12 ezer noteszgépnek vész nyoma az amerikai repülőtereken, amelyek többsége sosem kerül elő újra.
Vágólapra másolva!

A gépek többsége, 10 278 darab a legnagyobb 36 amerikai reptéren tűnik el, míg további 2000 darab a közepes nagyságúakon - írja a Guardian egy felmérés nyomán. A számítógépek kétharmadának ezzel végleg nyoma is vész, tulajdonosaik soha nem kapják vissza őket. Éves szinten így 637 ezer noteszgép tűnik el összesen.

A Ponemon Institute által készített felmérés szerint a legtöbb gépet a biztonsági ellenőrzőpontokon - ahol azokat ki kell venni a táskából, és az átvilágításhoz egy futószalagra kell helyezni - tűnik el. A piackutatók a Dell megbízásából dolgoztak, mivel a cég nemrégiben indított el egy elveszett laptopok felkutatását célzó szolgáltatást, amely többek között GPS-es nyomkövetőket is alkalmaz.

Az amerikai szövetségi kereskedelmi kamara útmutatót is kiadott a noteszgép-tulajdonosok számára. A biztonsági tudnivalókat taglaló füzetben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy a notebookot ugyanolyan figyelemmel kell kezelni, mint a készpénzt, és a gépek felmatricázása, feltűnő egyedi jelzésekkel való ellátása is megkönnyíti a figyelemmel kísérésüket.