Veszélyesek lehetnek a kínai internetkávézók

Vágólapra másolva!
A McAfee és egyes biztonsági kutatók a kínai internetkávézók veszélyeire hívták fel az olimpiára látogatók figyelmét.
Vágólapra másolva!

A kártékony programok készítői igyekeznek minden jelentős világeseményre különös figyelmet szentelni, ugyanis ezek kapcsán a felhasználók megtévesztésére tett erőfeszítéseik nagyobb valószínűséggel hozzák meg számukra a várt eredményeket. A pekingi olimpia sem kivétel ezek alól: minél közelebb kerülünk a sportesemény megnyitójához, annál több kártékony program, kéretlen levél és adathalász támadás felbukkanásával kell számolni. A McAfee a napokban arra hívta fel a Kínába látogatók figyelmét, hogy az internetkávézókban való webböngészés során nagyon körültekintően járjanak el.

Észrevétlen marad

A biztonsági cég szerint az internetkávézók üzemeltetői gyakran nem alkalmaznak megfelelő biztonsági intézkedéseket a különböző fenyegetettségek kiszűrése érdekében. Sokszor csak a biztonsági mentésekre hagyatkoznak. Ha egy számítógép megfertőződik, és rendellenes működést produkál, akkor egyszerűen visszaállítják a kezdeti rendszerállapotot és a vendégek már böngészhetik is a Világhálót.

De vajon mi történik akkor, ha semmi jele egy vírusfertőzésnek? Vélhetőleg a kártékony program a háttérben sokáig képes működni, hiszen a PC újratelepítésére nem kerül sor. A McAfee szerint a terjedőben lévő, MachineDog nevű kártékony program pont ezt az esetet igyekszik a saját javára fordítani. A kártevő elsősorban az internetkávézókban található számítógépeket szemelte ki magának. Egy rootkit komponenst is tartalmaz, amely a Windows kerneljének módosítása után szinte teljesen észrevétlenül végzi a dolgát. Emiatt a vendéglátóhelyeken üzemeltetett PC-ken - amelyeken sokszor nem fut megfelelően frissített víruskereső - hosszú ideig észrevétlenül tevékenykedhet.

Az olimpiára látogatóknak tehát érdemes szem előtt tartaniuk a nyilvános helyeken való internetezés veszélyeit, és körültekintően böngészni a Világhálózatot a személyes adataik biztonságának szem előtt tartásával.