Drágább mobiltarifákkal riogat a Vodafone

Vágólapra másolva!
A Vodafone elküldte válaszát Viviane Redingnek a végződtetési díjak csökkentésére vonatkozó javaslatával kapcsolatban. Ebben a szolgáltató azzal riogat: ha csökkennek a mobilvégződtetési díjak, olyan áremelésre kényszerülnek, ami miatt milliószámra mondhatnak fel ügyfelek.
Vágólapra másolva!

Negyvenmillió európai mobilfelhasználó kidobhatja a mobilját az ablakon, ha életbe lépnek Viviane Reding EU-biztos tervei a távközlési reformról - figyelmeztet a Vodafone. A mobilszolgáltató konkrétan a végződtetési díjak csökkentéséről fejtette ki álláspontját Redingnek. A végződtetési díjakat a mobil és a vezetékes telefonszolgáltatók számolják fel egymásnak azért, hogy átengedjék a hívásokat saját hálózatukon. Ezek a díjak 15-20 százalékát képezik a távközlési vállalatok bevételeinek, így nem véletlen, hogy a csökkentésére vonatkozó tervek meglehetősen érzékenyen érintenék őket.

Csődbe is mehetnek a szolgáltatók

A Financial Times által ismertetett Vodafone-álláspont szerint amennyiben a szolgáltatókat rákényszerítik, hogy jelentősen csökkentsék a végződtetési díjakat, akkor emelniük kell a kiskereskedelmi (lakossági) díjakat. Sőt, az is elképzelhető, hogy az intézkedés csődbe viszi a szolgáltatókat. Reding korábban azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy amerikai minta alapján a felhasználók a bejövő hívásokért is fizetnének, és ezzel fölöslegessé válna a végződtetési díj. Az EU-biztos úgy véli, hogy összességében még így is alacsonyabb lenne a hívások díja, mint a mostaniak. A Vodafone vitatja a modell életképességét Európában.

A brit mobilszolgáltató alapvetően nem magát a végződtetési díj csökkentésének gondolatát bírálja, hanem annak tervezett mértékét. Jelenleg ezek a díjak az EU-ban átlagosan percenként 8 eurocent, míg Reding 1-2 eurocentre (2-5 forintra) csökkentené 2012-ig. A Vodafone ezzel szemben 5-6 eurocentet (12-14 forintot) tartana elfogadhatónak. A szolgáltató szerint ennél nagyobb mértékű csökkentés esetében emelnie kell a hívásdíjakat. A Vodafone által megrendelt felmérés szerint a felhasználók legalább 10 százaléka képtelen lenne fizetni a megemelt díjakat (még a kártyás előfizetők is), ami 40 millióval kevesebb mobilfelhasználót jelentene Európában. Ennek fényében az Európai Bizottságnak el kellene gondolkodnia, hogy ragaszkodik-e a terveihez - szögezi le a Vodafone.

Nálunk a Voda a "legdrágább"

Magyarországon a végződtetési díjak a Vodafone-nál a legmagasabbak - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) összefoglalójából. Az NHH 2001-ben, az akkor még 40 forint körüli díjat 2008-ra 20 forint fölötti összegre csökkentette. Ezzel hazánk az európai országokban érvényben lévő végződtetési díjakat tekintve az alsó harmadban foglal helyet - azaz az olcsóbb díjat alkalmazó országok közt tartják számon. A Magyarországon alkalmazottnál is is alacsonyabbak a végződtetési díjak például Franciaországban, Ausztriában, Svéd- és Finnországban. Európában a legmagasabb Bulgáriában (40 forint felett), és Lengyelországban (29 forint).

(Computerworld.hu)