Egyesületet alapítanak a magyar wikipédiások és CC-sek

Vágólapra másolva!
Szombaton egyesületet alapítottak a magyar Wikipédia szerkesztői, s ugyanezen gondolkoznak a lazább szerzői jogok elterjedéséért közdő Creative Commons aktivistái is.
Vágólapra másolva!

Szombaton tartotta alakuló közgyűlését a wikipédiások hazai egyesülete, a Wikimédia Magyarország Egyesület. Az egybetűs különbség (nem -pédia, hanem -média) azt jelzi, hogy nem csak a népszerű enciklopédia magyar nyelvű változatának szerzőit, de valamennyi, a Wikipedia mellett kínált szolgáltatás szerkesztőjének érdekeit képviselő civil szervezet alakult.

A Wikimédia az összefoglaló neve azoknak a szolgáltatásoknak, melyek legismertebbje a Wikipédia online enciklopédia. De van ezen kívül Wikikönyvek, szabad hozzáférésű médiatár (Wikimedia Commons), szótár (Wiktionary), és még több - magyar nyelven nem is mindig elérhető - szolgáltatás tartozik a Wikimédia néven összefogott palettához.

Az egyesület nem lesz a Wikipédia "főszerkesztősége", célja tulajdonképpen az amerikai székhelyű, a Wikipedia szervereit is működtető alapítvánnyal azonos: a szabad tudás eljuttatása minden emberhez. Ennek érdekében támogatásért pályázhatnak, kapcsolatot kereshetnek más szervezetekkel, kiadhatnak könyveket, DVD-t, sőt, még pályázatot is kiírhatnak a cél elérése érdekében. Az egyesület tagdíja évi négyezer (diákoknak, nyugdíjasoknak 2000) forint lesz.

Creative Commons Magyarország Egyesület néven jegyeztetnék be magukat a szabad művek elkötelezettjei. Az egyesületet a Creative Commons alatt publikáló alkotók, a magyarországi iroda alapítói, hazai üzleti felhasználók és támogatók hoznák létre.

A tervezett, és várhatóan az alakuló közgyűlését napokon belül megtartó egyesület alapszabály-tervezete szerint több más mellett a szerzői jog és kezelése esélyegyenlőségének védelmét, a CC-vel kapcsolatos ismeretterjesztést, a közpénzből létrehozott szellemi javak közösségi hozzáférhetőségének támogatását tűzte ki célul.

Tagságnak azokat a szerzőket, alkotókat várják, akik maguk is használói a könnyített felhasználási feltételekkel kiadott licenctípusnak, és elkötelezettjei az így kiadott művek, alkotások terjesztésének.