Teszt: a jövő könyvei most

Vágólapra másolva!
Évek óta hallani híreket a nyugati piacon bemutatkozó újabb és újabb e-könyvekről, de csak távolról vágyakozhattunk utánuk. A billentyűzettel szerelt Kindle, a kecses Sony Reader csak szürkeimporttal, ismerős ismerősével juthat be az országba. Kipróbáltuk az első hazánkban is forgalmazott digitális könyvet, a Bebookot.
Vágólapra másolva!

Bocsássuk előre, a BeBook nem szép. A készülék úgy néz ki, mintha a dizájnért felelős részleg kollektíven szabadságra ment volna, ráhagyva a masina felületének megtervezését a szoftvert gondozó mérnökökre. A készülék csinos négyszögletes, gombjai két sorban helyezkednek el a kijelző alatt, a két lapozógomb pedig nagyjából a bal kéz hüvelykujja alá került. Ez az elrendezés elvben jó is lenne, azonban már egy rövid teszt alatt is kiderülnek az apró kényelmetlenségek.

Apró gombok, csodás kijelző

A billentyűk apró volta miatt csupán kétféleképpen lehet úgy megfogni a Bebookot, hogy egy kézben tartva az eszközt lapozni is tudjunk vele. Ez már rövid, pár villamosmegállónyi távon is kényelmetlenné teszi az készüléket. Ráadásul mintha a tervezők elsősorban a balkezeseknek akartak volna kedvezni, a BeBook jobb oldalán található alternatív lapozógombok még kevéssé komfortos fogást tesznek lehetővé. Bal kézre való a közel hetvenkétezer forintos berendezést védő csuklószíj is. A gombok szerencsétlen elhelyezésén a felhasználó nem igazán tud változtatni, csak a kép forgatásával próbálhatja meg kényelmesebbé varázsolni a készüléket. 270 fokkal elforgatott képpel, jobb kézre fűzött csuklópánttal egészen kényelmes a kütyü. Alternatíva lehet a séta közbeni olvasásról való lemondás és a fotelben ülve olvasgatás is, ott ugyanis nem kell félni a drága készülék leejtésétől.

Még ha a kütyü egyes megoldásai fájdalmasan csiszolatlanok is, a készülék e-papír kijelzője bocsánatos bűnné teszi mindahányat. Az asztalon hagyott digitális könyvet megnéző kollégák első kérdése általában az volt, miért van papír a képernyő helyén, illetve ez igazi kütyü-e vagy csak valami bemutatópéldány. A kijelző valóban teljesen papírszerű, nyoma sincsen a monitoroktól megszokott vibrálásak, a háttérvilágítás hiányának köszönhetően ugyanolyan pihentető olvasni mint egy igazi könyvet. A lapozáskor tapasztalható egy-egy villanás juttatja csak a felhasználó eszébe, hogy nem gyűrött sarkú krimit vagy kávéfoltos kémregényt olvas, az illúzió egyébként tökéletes.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Két pár lapozógomb a hüvelykujjak alatt

Ráérősen másol a kütyü

A lassan frissülő e-papír kijelzőhöz a tervezők egy kevéssé fürge processzort választottak. Ez a mindennapi használat közben nem tűnik fel, a lapozás sebességét elsősorban a kijelző korlátozza, a könyvek megnyitásakor pedig nem megterhelő a pár másodpercnyi várakozás. Egy-egy bonyolultabb formázásokat tartalmazó - például Rich Text formátumú - könyv megnyitása közben azonban már feltűnik a készülék lomhasága.

Hasonló rejtett spórolás a lassabb 1.1-es szabványú USB csatlakozó alkalmazása is. E-könyvek feltöltésekor nem tűnik fel a sebesség hiánya, azonban egy audiokönyv fejezeteinek felmásolása közben már elgondolkodhat a felhasználó, hogy vajon mi tart két-három percig húsz megabájt átvitelében. Ezzel a sebességgel a beépített 512 megabájtos memória feltöltése is hosszabb időbe telik, a maximálisan a BeBookba rakható négy gigabájtos memóriakárya telepakolása pedig egyenesen lehetetlennek tűnik ilyen tempóval.

A BeBook az első olyan elektromos készülék, ahol nem volt értelme tesztelni, meddig működik akkumulátorról. A párezer lapozás során egy csík sem tűnt el a töltöttségjelzőről, csak a beakadt frissítés volt képes érdemben meríteni a telepet. Ilyen tekintetben a BeBook nem viselkedik kütyüként, inkább használati tárgy. Néha ugyanúgy fel kell tölteni, mint ahogy az autókat is fel kell tankolni időnként, de a használatának nem központi eleme a töltöttség ellenőrzése.

Félig magyar a szoftver

A kütyü szoftverével nincs annyi gond, mint a külsejével. A felület nagy része már magyarul beszél a felhasználójával, egyedül a Rich Text fájlok megjelenítési beállításait tartalmazó menü jelent meg angolul. A szoftverrel egyszerűen állítható a betűnagyság, könnyen forgatható a kijelző képe és viszonylag könnyen lehet a könyv oldalai között ugrálni, ha sikerült volna valahogyan ellapoznunk. Egyedül a keresési funkció hiányzik, pedig a digitális szövegek lehetővé tennék, hogy egy-egy jó passzus megtalálása egyszerűbb legyen a BeBookon, mint egy igazi könyvben.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Jobbra egy, balra ötszáz könyv

A BeBook 1.0.5-ös verziójú alapszoftverrel érkezett szerkesztőségünkbe, ez a változat még nem képes olvasni a Mobipocket PRC formátumú digitális könyveit. Ez azért jelenthet problémát, mert a nem készülékhez kötött e-könyvek nagy része ilyen fájlként vásárolható meg külföldi webboltokból. A Mobipocket ingyenes szoftvere már felismeri a készüléket, és abban is segítségünkre van, hogy a txt, html vagy word dokumentum fájlokat a gépre másoljuk, ám ezeket sem lehet megnyitni. A probléma megoldását az alapszoftver frissítése jelentené, ha nem fagyna bele a készülék a folyamatba. A készülék nem csak digitális könyvek olvasását teszi lehetővé, rendelkezik jack kimenettel is, így audiokönyveket vagy zenét is lehet rajta hallgatni. A médialejátszó felülete az Apple Newton ártatlan, rajzos felületét idézi, igaz, a kilencvenes évek közepén jópofának tűnő grafikai megoldások ma már inkább csúnyának hatnak.

Hibái ellenére is szerethető

Gyengéi ellenére összességében nehéz igazán negatív véleménnyel lenni a BeBookról. Ez az egyetlen e-könyv-olvasó, amelyet jelenleg terméktámogatással, garanciával meg lehet venni hazánkban. A készülék beépített memóriájára egy kisebb könyvtár, egy szakdolgozathoz szükséges összes irodalom vagy az általános és középiskola elvégzéséhez szükséges összes kötelező olvasmány elfér. Aki nagyon szeretné magánál tartani könyvta jelentős részét, és hisz abban, hogy a szoftverfrissítésekkel lassan eltűnnek az apróbb hibák, az már most is nyugodtan vásárolhat könyvolvasót. A türelmes várakozást csak azoknak ajánljuk, akik a pénzükért tökéletes kütyüt akarnak kapni.