Netkávézókban vezeti be az állami Linuxot Kína

Vágólapra másolva!
A Windows operációs rendszer lecserélésére kényszerülnek a kínai Nancsang városbeli netkávézók. Az ötmillió fős aggolmerációval rendelkező város lakói csak Red Flag Linux-szal netezhetnek - adta hírül az Associated Press.
Vágólapra másolva!

A nagy szoftvercsere program elsősorban a kalóz programok kiszorítására irányul. Ám a Szabad Ázsia Rádió híradása szerint azok a netkávézók sem menekülnek a linuxosítástól, amelyek legális Windows licenceket tudnak felmutatni. Hsziao Csiang, a kaliforniai székhelyű China Internet Project igazgatója szerint a mostani intézkedések csak az internetkávézók jobb megfigyelését segítik elő.

A kínai internetezőknek volt már ideje megszokni a megfigyeltséget. Egyes netkávézókban személyes iratokkal kell regisztrálni mielőtt géphez ülne a felhasználó, de az otthon netezők is kontroll alatt vannak. Az internetrendőrség folyamatosan keresi a tabu témákat, szerencsejátékot, pornográfiát és illegális üzleti lehetőségek után nézelődőket.

Nem is drága a Red Flag

Az Associated Press által az egyik nancsangi internetkávézóban megkérdezett felhasználó szerint a hatóságok a múlt hónapban cserélték le a Windows rendszereket. A kávézót látogatók szerint a váltás óta az árak drasztikusan emelkedtek, viszont a felhasználók elégedettebbek a gépek teljesítményével.

A The Inquirer értesülései szerint a netkávézók 5000 jüanért, azaz körülbelül 150 ezer forintért jutnak hozzá a kínai fejlesztésű operációs rendszerhez. Az operációs rendszert a kávézók összes gépére fel lehet rakni, a licenc korlátlan időtartamra szól, támogatás azonban csak két évig jár hozzá.

Lassan tíz éve van kínai Linux

Az átlagos felhasználónak valószínűleg nem okoz gondot a Red Flagre való átállás, mert a kínai Linux nagyon pontos másolatát adja a Windows XP felületének. Még a Start menü, az ikonok és a rendszer színvilága is hasonlít a Microsoft operációs rendszer megfelelő részeihez.

A disztribúció hivatalos honlapja szerint a szoftvert viszonylag korán, 1999-ben, kezdték el fejleszteni. A jelenlegi verzió a japán, dél-koreai, vietnámi és kínai cégek együttműködése nyomán megszületett Asianux 3 rendszeren alapszik.