Vágólapra másolva!
Három év alatt ütemezetten csökkenni fognak a mobil végződtetési díjak a jelenlegi 70 százalékára - adta hírül a Nemzeti Hírközlési Hatóság.
Vágólapra másolva!

2010-ig a jelenlegi 16 forint 84 fillérről 11 forint 84 fillérre kell csökkenteniük a mobil végződtetési díjakat a hazai mobil telefontársaságoknak. A mindhárom szolgáltatóra egységesen vonatkozó határozat, melyről a Nemzeti Hírközlési Hatóság ma adott ki közleményt, egy 2005 óta tartó díjcsökkentési tendencia végső állomása: öt év alatt a tarifák több mint 50 százalékkal mérséklődtek.

Igaz, hogy ebből az előfizetők mennyit érzékelnek, az a telefontársaságok döntésétől függ. A végződtetési díj ugyanis a szolgáltatók közti elszámolásokban jelentkezik csak. Azt az összeget értik alatta, amit két különböző szolgáltató között bonyolódó hívás után fizet az egyik telefontársaság a másiknak. Az ügyfelek tarifáiba biztosan beépítik ezt a díjat, megfejelve a hálózatépítés -fenntartás, egyéb üzemeltetési díjakkal valamint a hasznon kulcsával.

A hívásvégződtetési díj tehát csak egyik eleme azoknak a tételeknek, amikből összeáll az ügyfelek számlája. Ha ez a díj csökken, az egyik szolgáltató oldalán költség-, míg a másikén profitcsökkenést jelent - annak függvényében, hogy pannonos előfizető hív "vodást" vagy T-Mobile-ost, vagy fordítva. Így hogy a határozat nyomán 2010-ig pontosan mikortól és mennyivel lesznek olcsóbbak a tarifák, ma még nehéz megjósolni.