Már készül a jövő vírusirtója

Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetemen már a jövő vírusirtójának elkészítésével kísérleteznek: ezt a szoftvert már nem is a PC-re kell telepíteni, az interneten keresztül pásztázza a felhasználó adatait.
Vágólapra másolva!

A University of Michigan kutatói egy ún. cloud computing technológián alapuló megoldást fejlesztettek ki. Az angol kifejezés nagyjából egy olyan működési modellt takar, amikor alkalmazásokat, vagy akár virtuális szervereket, számítási kapacitást szolgáltatásként az interneten keresztül kínálnak - írja a Science Daily.

A hagyományos antivírus szoftvereket tipikusan a felhasználók PC-ire telepítik, a kutatók szerint azonban ez a megoldás egyre kevésbé működik hatékonyan. A felismert kártevők aránya a frissen felbukkant fenyegetések körében csupán 35 százalékos, egy-egy biztonsági rés gyakran hetekig nem kerül javításra, ráadásul gyakran a vírusellenőrző programokban is találnak ilyeneket.

A CloudAV nevű új fejlesztés esetében a víruskeresés nyűgét a PC-től az interneten keresztül elért számítási "felhő", vagyis egy távolban lévő szerverpark gépei veszik át. Kiötlői szerint a megoldás előnye az, hogy a fájlok analizálását egyszerre több fajta keresővel - a CloudAV tizenkét különbözőt alkalmaz - szimultán el lehet végeztetni, míg egy hagyományos PC-n mindig csak egy víruskereső alkalmazás fut (többet nem is ajánlatos futtatni, mivel lefogná a teljesítményt, és rendszerhibákat okozna). A CloudAV emellett a keresési eredményeket is gyorsítótárazza, amely például vállalati környezetben jöhet jól: ha egyazon dokumentumon többen is dolgoznak, azt nem szükséges minden alkalommal újra és újra ellenőrizni. A megoldás kiötlői jelenleg azon dolgoznak, hogy miként lehetne a megoldást mobiltelefonokon vagy más, aránylag kis számítási teljesítményű eszközökön elérhetővé tenni az online vírusirtót.