Megérkeztek a jövő fényképezői

Vágólapra másolva!
Bár csak jövő héten nyitja meg kapuit a világ talán legjelentősebb fotográfiai vására Kölnben, a legtöbb gyártó már bejelentette újdonságait a sajtónak. Az újdonságokból készített válogatásunkból kiderül, egyre olcsóbban hozzáférhetők a teljes képkockás fényképezők.
Vágólapra másolva!

Canon gépek profiknak

A japán vállalat rendkívül sokáig halogatta a Leica képkockás, vagyis full-frame szenzoros Canon EOS 5D frissítését, amelyet három évvel ezelőtt mutatott be. A sokak által várt vérfrissítésről külön cikkben már mi is beszámoltunk: a 21 megapixeles fényképező 1920x1080 pixeles HD-filmek rögzítésére képes, fogyasztói ára viszont 2500 euró, azaz hatszázezer forint.

Az új csúcsgép mellett kompaktabb, de profiknak szánt típusokról szintén lerántotta a leplet a vállalat. A PowerShot G10 tizenöt millió képpontos érzékelővel és optikai stabilizátoros objektívval van szerelve, melynek átfogása kisfilmes értékeken számítva 28 - 140 milliméter. A 3 colos, 460 ezer pixeles hátfali LCD-vel ellátott masina érdekessége, hogy hagyományos optikai keresőt is kapott.

Forrás: [origo]

A haladó fotósok igényeinek megfelelően a rengeteg manuális állítási lehetőségen kívül külső vakupapuccsal, és RAW-mentési lehetőséggel egyaránt rendelkezik az új PowerShot. Kevésbé fontos, de kuriózumnak számító funkció az időzített arcfelismerő rendszer, amely megvárja, míg a fotós is megérkezik a képre, és akkor exponál. A Canon G10 ára 500 dollár, azaz 83 ezer forint lesz az Egyesült Államokban.

Forrás: [origo]

Trónkövetelő a Sony gyárából

Az utóbbi hónapok eseményeit figyelemmel követve nem okozott különösebb meglepetést, hogy a Nikon és a Canon teljes képkockás gépei mellett a harmadik rivális japán gyártó is bemutatja 24x36 milliméteres érzékelővel felszerelt tükörreflexes fényképezőjét.

A Sony Alpha A900 több tekintetben is felülmúlja a konkurenciát, de ez az egyetlen lehetőség, amivel átcsábíthatja a profi fotósokat a saját táborába. A 25 megapixeles CMOS szenzor a pormentesítő rendszeren kívül képstabilizátort is kapott kiegészítőnek, így képes korrigálni a kézremegést az objektívtől függetlenül.

Forrás: [origo]

A gép hátoldalán egy 3 col képátlójú, 922 ezer pixel felbontású digitális kijelző kapott helyet, amely Live View üzemmódot nem kapott, így komponálásra nem használható. A profi fotósoknak ugyanakkor külön pozitívum a 100 százalékos képet mutató átnézeti kereső (a Canon 5D Mark II keresője 98, a Nikon D700-é pedig mindössze 95 százalékos). A gépváz ára önmagában 3000 dollár, vagyis félmillió forint lesz, amikor novemberben megjelenik a boltok polcain.

Carl Zeiss optikát mindenkinek

A jó minőségű objektíveiről és kutatási célokra szánt mikroszkópjairól híres német vállalat három darab új lencsét mutatott be, amelyeket a rivális vállalatok tükörreflexes típusain lehet használni. A Distagon T* 2.8/21 objektív a hivatalos közlemény szerint kitűnő élességet biztosít a teljes képmező területén, speciális bevonatának köszönhetően pedig minimalizálja a kromatikus aberrációt, illetve a fénybeszűrődést. A Canon, Nikon, és Pentax bajonettel érkező lencse kompatibilis a teljes képkockás fényképezőkkel is, kiskereskedelmi ára pedig 1400 euró, azaz 340 ezer forint körül alakul novembertől.

Forrás: [origo]

Szintén jó hír a Canon tulajdonosoknak, hogy a német optikai vállalat elkötelezte magát a Canon mellett, és a jövőben készülő, úgynevezett ZE-bajonettes objektíveket készít kifejezetten a japán gyártó típusaihoz. Elsőként a manuális élességállítású Planar T* 1.4/50 és 1.4/80 objektívek kerülnek a piacra, áruk 580, illetve 1000 euró, vagyis 140, illetve 240 ezer forint lesz.

Méregdrága Leica digitális fényképező

A Carl Zeiss mellett egy másik német vállalat, a Leica szintén bemutatta újdonságait, melyek közül a Leica M8.2 digitális távmérős gép jelenti az igazi csemegét. A frissített típus gyakorlatilag egy az egyben örökölte az előd paramétereit, vagyis a tíz megapixeles képérzékelőt, az 1,33x szorzót az objektívekhez, illetve tradicionális kialakítást. Az újítást a csendesebb, és kevésbé erősen csapódó fém zárszerkezet, a karcolásálló LCD kijelző, és a riportereknek szánt snapshot üzemmód adja. A fekete és ezüst színben egyaránt kapható szerkezet ára objektívek nélkül 4000 angol font, azaz 1,2 millió forint.

Forrás: [origo]