Elmaradt a Schönherzes házvillogtatás

Vágólapra másolva!
Hétfőn este elmaradt a BME Schönherz Qpa leglátványosabb programja, a kollégiumi épület ablakainak mátrix-szerű kivilágítása. Pontosabban: voltak kísérletek az óriáskijelző életrekeltésére de végül fiaskó lett a dologból.
Vágólapra másolva!

2003 óta minden évben része a Schönherz Zoltán Kollégium diákrendezvényének, a Schönherz Qpának, hogy a húszszintes - de a föld fölött csak 17 emeletes - épület ablakait mátrixszerűen kivilágítják, mozgó ábrákat, ikonokat jelentetnek meg a kollégiumi szobák világításának ütemes ki- és bekapcsolásával. Idén azonban a hétfőre beharangozott látványosság néhány kósza kísérlet után elmaradt: a helyszínen tartózkodók 11-ig vártak a berendezés életrekeltésére, ám végül a szervezők lefújták a mutatványt.

Gáspár Attila, az esemény egyik szervezője szerint több probléma is hátráltatta a program indítását, melyeket ugyan próbáltak elhárítani, egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy aznap már nem lesznek úrrá a helyzeten. Mint megtudtuk: a kollégum 13 szintjén 8-8 vezérlőegységet kellett elhelyezniük, amelyek a programnak megfelelően kapcsolgatták volna a lámpákat.

Minden összeesküdött

A bemutató előtt volt ugyan egy teszt, de nem akkora méretben, mint maga a kollégiumi épület - így egyes hibák nem is jöhettek elő. Először azzal szembesültek, hogy a tavalyi előadás óta kicserélt fő komponensek a szűreszabott teszt során jól vizsgáztak, ám amikor a régebbi eszközökkel próbálták a darabokat összekötni, illesztési problémák merültek fel. Ezen még úrrá tudtak ugyan lenni némi forrasztással, ám ekkor azzal szembesültek, hogy a kollégium néhány szintjén az UTP aljzatok nem működtek megfelelően.


Videó a gikszerről

A végül a műsor elhalasztásához vezető felfedezés az volt, hogy a rájöttek, hibás a vezérlőszoftver, és - mint honlapjukon is említik: "az eszközök nem tudták kiszámolni, hogy melyik szobában vannak, és melyik jelet kell elkapják a csomagból". A szoftverhibát ugyan szintén sikerült javítani, ám az összes egységen frissíteni kellett volna a programot, ami - 104 eszközről lévén szó - túl sokáig tartott volna, a már amúgy is jócskán késő programot ezért inkább lefújták.

Gáspár szerint péntekig a kollégium néhány szintjén kiépítenek és tesztelnek egy kisebb (csak négyemeletes) kijelzőt, és ha sikeresnek bizonyul a tesztüzem, akkor pénteken megtartják a bemutatót. A korábbi évek látványossága egyébként nem csak az egyetemisták és a városlakók körében volt népszerű, egy, a Youtube videomegosztóra feltöltött klipre az amerikai ABC News hírcsatorna is felfigyelt, tetszett nekik és bemutatták a budapesti koleszosok ötletes alkotását.