Kedden leállt a Pannon a főváros egy részén

Vágólapra másolva!
Tegnap a reggeli órákban leállt a Pannon mobiltelefon-szolgáltatása a főváros északkerleti részén, valamint - ügyfelek visszajelzései alapján - Pest megye egyes településein. Az egyórás üzemzavar miatt nem jár kötbér az ügyfeleknek.
Vágólapra másolva!

Egy átviteltechnikai eszköz meghibásodása miatt kedden a főváros északi kerületeiben leállt a Pannon mobiltelefonszolgáltatása. A kora délelőtti órákban történt leállásról először az Indexen jelent meg információ, a telefontársaság először karbantartásra, majd műszaki hibára hivatkozott. Megkeresésünkre tegnap délután érkezett válasz, a szolgáltató egyébiránt nem adott ki közleményt az esettel kapcsolatban. Az érintett előfizetők számáról a társaság válaszlevele szerint csupán elméleti becsléssel rendelkeznek, ám ennek nagyságáról nem adtak információt.

Észak-Pest és környéke

A Pannon tájékoztatása szerint kedden reggel 8:44 és 9:58 között Budapest északkeleti részén nem volt elérhető a telefonszolgáltatás. Előfizetők hozzászólásai alapján azonban ennél kiterjedtebb lehetett a leállás: Újpesten és Rákospalotán kívül Dunakesziről, Gödről, Őrbottyánból, Vácról, de még Rétságról és Szentendréről is érkeztek visszajelzések, hogy nem tudják használni telefonjaikat.

A telefontársaság tájékoztatása szerint az előfizetői szerződésekben vállalt rendelkezésreállás 99,7 százalékos. Ez azt jelenti, hogy éves szinten körülbelül 364 napon át kell a Pannonnak a szolgáltatást biztosítania, cirka két napra azonban leállhatnak. Kötbért csak abban az esetben kell fizetniük, ha a leállások egy év alatt ezt a két napot meghaladják. Dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója érdeklődésünkre egyértelműsítette: a Pannont a tegnapi üzemzavar vonatkozásában nem terheli fizetési kötelezettség a hálózati leállás által érintett területeken tartózkodó ügyfelek felé.

Nem rika, de nem is mindennapos

Az átmeneti leállások ha nem is mindennaposak, de nem kivételesek a telefontársaságoknál. Elsősorban azokat a szolgáltatókat veszélyezteti a leállás, melyeknek kiépített vezetékes hálózatuk van. A vezetékes hálózatot ugyanis az időjáráson túl a markológépek, a színesfém-tolvajok, de még a közúti balesetek résztvevői is fenyegetik. Legutóbb a Magyar Telekom szolgáltatása állt le Kispesten, ahol kábeltolvajok vittek el fontos vezetékeket.

A mobiltelefóniában sem ismeretlen a leállás fogalma, bár itt zömmel nem fizikai okai vannak az üzemzavarnak, hanem jellemzően informatikai hibák lépnek fel. Sajátos kivétel volt fél évvel ezelőtt, amikor egy átvágot telefonkábel okozott nehézségeket Európa-szerte a nemzetközi mobilhívásokban, illetve amikor egy település polgármesteri hivatalának építési hatósága kötelezte az egyik mobilszolgáltatót, hogy a jóváhagyás nélkül felépített bázisállomás működését függessze fel - mikozben az önkormányzat és a hatóság egyaránt ugyanannak a szolgáltatónak volt az előfizetője.

Lapunk kiadója, az Origo Zrt. a Magyar Telekom csoport tagja