Wifizés és trükkfelvétel az új digitális kamerákkal

Vágólapra másolva!
Az Olympus új fényképezőgépe huszonhatszoros zoomot kínál, a Sony új kompakt kamerájában már böngésző is van, így wifin fel lehet tölteni róla a netes képtárba a felvételeket, a Casio legújabb zsebgépeivel pedig trükkfelvételeket is lehet készíteni, nagy zársebességű videorögzítő módjuk pedig akár egy vízcsap csepegését is rendkívül érdekes eseménnyé varázsolja. A CES technológiai vásár legérdekesebb digitális kamerái.
Vágólapra másolva!

Automata feltöltés a wifis kameráról

A Las Vegas-i technológiai seregszemle egyik legérdekesebb szereplője a fotós termékek közül a Sony új zsebfényképezőgépe, a Cyber-shot DSC-G3-as. A kompakt készülék állókép esetében 10 megapixeles, videorögzítéskor 640x480 pixeles felbontást, 4-szeres optikai zoomot (35-140 mm), négy gigabájt - bővíthető - beépített memóriát, valamint arc- és helyzetfelismerő automatikát is tartalmaz, hátoldali LCD-je pedig jókora, 3,5 colos. Egyediségét azonban az adja, hogy Linux-alapú szoftver fut rajta, és támogatja a wifit, így egy hotspot közelében egy gombnyomással feltöltheti a tulajdonos fotóit, videóit az olyan ismert megosztószájtokra, mint például a Picasa vagy a YouTube vagy más oldalak.

Forrás: [origo]

A Sony Easy Upload nevű online szolgáltatása azt is lehetővé teszi, hogy a frissen feltöltött képekről e-mail értesítőt küldjön a rendszer automatikusan az előzetesen beállított ismerősöknek és azokról a kameramemóriába letölteni is lehet felvételeket. Az amerikai piacon forgalomba kerülő készülékekről az AT&T országszerte működő wifi elérési pontjait ingyen lehet majd használni 2012 januárjának végéig. A DSC-G3-as kamera nettó 500 dollárba, vagyis nagyjából 100-105 ezer forintba kerül.

Trükkfelvétel a Casio új Exilimjével

A japán Casio hat új, zsebméretű fényképezőgépet is bemutatott Las Vegasban, ezek közül három új modell (az EX- Z400, az EX-Z270, és az EX-S12) egy kimondottan nem profi fotósoknak szánt trükkfelvétel funkcióval is rendelkezik, melynek demonstrálására külön honlapot is indított a gyártó.

Forrás: [origo]
Itt nézheti meg, milyen trükkfelvételeket rögzítenek az új Casiók

A Dynamic Photo névre keresztelt újítással a filmes blue boxhoz hasonló, de persze azoknál jóval egyszerűbb kivitelű, néhány másodperces klipeket lehet rögzíteni. Ehhez egy homogén háttér, például egy megfelelően megvilágított fehér fal előtt álló emberek mozdulatait kell felvenni a kamerával, amelyről a beépített szoftver automatikusan eltávolítja a hátteret. Ezt követően a háttérbe bármely korábban készített digitális fotó behelyezhető, ahogy az a fenti illusztráción is jól látszik. A 12 és 10 megapixeles Z400-as és a Z270-es típusok 28 mm-es (filmes értékre átszámítva), négyszeres optikai nagyításra képes lencsével rendelkeznek, az ugyancsak 12 megapixeles S12-es viszont csak háromszoros zoomot tud, és kimarad belőle a kvázi nagylátószögű képesség is. Mindhárom kamerában megtalálható egy portrék retusálására használatos funkció is, és külön gombbal lehet aktiválni a filmfelvételi üzemmódot, amely HD-minőségben (720p) dolgozik. A digitális fényképezőgépek nagyjából nettó 50-60 ezer forintnak megfelelő áron kerülnek majd a boltokba.

Szupergyors felvételek zsebkamerával

Sorozatfelvételben erős a Casio másik két, 9 megapixeles újdonsága: az EX-FS10 and EX-FC100 típusok másodpercenként 30 képkockás sebességgel tudnak állóképet rögzíteni, ráadásul úgy is beállíthatók, hogy a sorozatos exponálást követően automatikusan kiválasszák a legjobban sikerült képet. A manuális szelektálást lassított felvételhez hasonló visszanézési lehetőség segíti, a rossz fényviszonyok között való fotózást pedig képstabilizátor teszi egyszerűbbé.

Forrás: [origo]
Ilyen felvételeket lehet rögzíteni az FC100-as Casióval

Egy másik látványos extra szolgáltatása a két digitális kamerának a videorögzítési móddal kapcsolatos: a készülékek extra gyors, akár másodpercenkénti ezer képkockás sebességgel is képes rögzíteni, akár 720p-s HD-felbontásban. Ezzel a rátával rendkívül látványos mozgóképet lehet rögzíteni, melyek leginkább a futóversenyek lassított visszajátszásához hasonló, melyet mozifilmekben és videoklipekben is előszeretettel alkalmaznak. A Wired tesztfelvétele jól szemlélteti, miről is van szó. A két digitális fényképezőgép ugyancsak támogatja a trükkfelvételek készítését, és tavasszal kerül majd a boltokba, a dollárban megadott árak alapján 70-80 ezer forintnak megfelelő nettó áron lehet majd megvenni őket.

Óriási zoom az új Olympusokban

Ígéretesnek tűnik az Olympus új bridge-kategóriás, vagyis nagyméretű kompakt kategóriájú modellje, a 12 megapixeles SP-590UZ is. Amellett, hogy hatalmas, 26-szoros optikai nagyítást kínál, egyben nagylátószögű fotózást is lehetővé tesz, mivel lencséjének átfogása 26 millimétertől indul - azaz nem csak madárfotózáshoz, de csoportképek készítéséhez is használni lehet.

Forrás: [origo]
Olympus SP-590UZ: óriási zoommal

Egy opcionálisan megvásárolható előtétlencsével az optikai zoom erősségét akár 130-szorosára is lehet növelni, az éles fótók készítését pedig beépített képstabilizátor segíti. Ezen kívül a kamera egy olyan eljárást is alkalmaz a fotókon, amely segít száműzni a túlságosan sötét részeket a felvételekről olyan helyzetekben, amikor nagy kontrasztkülönbségű témákat kell fotózni egyszerre - például egy templom ablakát belülről. Ezt a kamerát is ellátták arcfelismerő technológiával, amely optimális beállításokat végez el portréfotózáskor, az ún. szépség mód pedig a képeken szereplők bőrét teszi esztétikusabbá digitális effektusokkal. Bár ez a kamera nem képes 640x480 pixelesnél nagyobb felbontású videót rögzíteni, ellátták HDMI-csatlakozóval, így egyszerűen kapcsolható televízióhoz is. Az Olympus 590UZ márciusban kerül majd a boltokba, újdonsága, hogy az xD mellett microSD memóriakártyákat is tud majd fogadni, ára viszont még nem ismert.

Megújult a legolcsóbb Canon is

A kompakt digitális kamerák legalsó, 50 ezer forint alatti szegmensének tagjai közé tartozik a Canon A480-asa. Az új, 10 megapixeles modell negyedével kisebb elődjénél, és 3,3-szoros optikai zoomra képes.

Forrás: [origo]

Emellett az alapgép az arcfelismerő technológiát tudja extraként felmutatni, az éles felvételek készítését stabilizátor ugyan nem, de egy bemozdulásérzékelő segíti, amely az adott pillanat megörökítéséhez optimális ISO-értéket állít be. A kamera 640x480 pixeles videót tud felvenni 20 képkocka/mp-es rátával, vagy 320x240 pixelben rögzít 30 képkocka/mp-es sebességgel, a működéséhez szükséges energiát pedig két ceruzaelemről/akkumulátorról nyeri.