Vágólapra másolva!
Megfelelő vevőegység birtokában Pest környékén bárki tesztelheti a sistergésmentes minőségben sugárzott digitális rádiót. Mi egy új generációs asztali és hordozható lejátszóval teszteltük a DAB+ technológia előnyeit és hátrányait.
Vágólapra másolva!

Bár az internet megszületése óta számos kihívója akadt, a hagyományos rádiózás nem tűnt el az emberek életéből. A legtöbb autóban, konyhában, kerti bungallóban és talán még a fürdőkben is ott az ébresztő zenét sugárzó, híreket felolvasó készülék. Még a legfelkészültebb profik és leglelkesebb amatőrök által elkészített podcasting műsorok sem tudták sarokba szorítani a rádiózást, a műfaj felismerte az újdonság legjobb tulajdonságait, és beépítette magába. Ma a legjobb műsorokat automatikusan letölthetik számítógépükre és mp3-lejátszójukra azok, akiknek nem volt idejük meghallgatni azt adásidőben.

Jobb minőség DAB+-szal

Azért tegyük hozzá, a hagyományos rádió nem mindig a legjobb minőséget produkálja, a kedvenc dalok felcsendülésének örömét sokszor árnyékolhatja be recsegés. Ezen a problémán hivatott segíteni a digitális rádió, amelynek földfelszínen való sugárzásának egyik lehetséges megoldása a DAB+, amelyet hazánkban is tesztelnek.

Ennek vételéhez speciális - egyelőre elég borsos árú - rádióra van szükség, melyen általában a DAB+ logója is szerepel, viszont az így sugárzott műsorokat a korábbi, DAB nevű, jóval kezdetlegesebb, és gyengébb hangminőségű előddel kompatibilis eszközök nem képesek feldolgozni, ilyen modelleket tehát nem érdemes vásárolni. Meglévő készülékhez való átalakítóval egyelőre nem találkoztunk, külföldi webboltokban is mindössze egy, autókba szánt típust sikerült fellelnünk.

Mint azt a tesztrendszeren végzett próbáink során kiderült, a digitális váltásnak nem csak előnyei vannak, hanem árnyoldalai is. Jelenleg nyolcféle adó (MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók, a Sláger Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, illetve a Swiss Jazz, Swiss Classic, Swiss Pop) műsorát lehet hallgatni, más csatornákkal egyelőre folynak a tárgyalások. A csatornák hangminősége vegyes, attól függ, hogy milyen bitrátával rögzítve továbbítják azokat. Az AAC tömörítésnek köszönhetően 96 kbit/s már nagyon is élvezhető minőséget produkál, pedig mp3-ban ez már nem számítana túl jónak.

Jó minőségű fejhallgatóval minden csatorna műsorába belehallgattunk: az MR3 Bartók, illetve a Swiss tematikus csatornái elég jól szóltak, ezzel szemben az MR1 Kossuth, az MR2 Petőfi és a Katolikus Rádió hangja inkább lapos, szétmosott volt a jóval kisebb bitráta alkalmazásának eredményeként. Mint megtudtuk, elsősorban a zenei adók műsorait adják jobb minőségben, hiszen az alapvetően beszélgetős műsorokat sugárzó adók esetében a gyengébb minőség sem okoz túl nagy problémát.

Nem sistereg, szaggat

Mivel a kísérleti üzemben a sugárzás nem teljes erősséggel zajlik, megtapasztalhattuk, mi történik, ha nem jó a vétel - erről egyébként a lejátszók a mobiltelefonéhoz hasonló térerő-ikonnal, illetve százalékos érték formájában tájékoztatnak. Próbáink alapján 50-60 százalékos vételnél a DAB+-ban lévő hibakorrekciónak köszönhetően még gond nélkül hallgatni lehet a műsort, ennél rosszabb viszonyok mellett azonban már előfordul, hogy az adás beszaggat, azaz rövidebb, vagy hosszabb időre megszakad. Való igaz, sisteregni sohasem sistereg, amit sikerül befogni, azt mindig zavaró zajoktól mentesen adja tovább a készülék.

A nagy lejátszó jól fogta

Egyelőre még nem túl bőséges az itthon kapható DAB+ készülékek sora, mi is csak kétféle modellt tudtunk kölcsönkérni az Infopatika cégtől: egy asztali és egy hordozható típust. Előbbi a Revo Blik Radiostation nevű készüléke, amely kapható iPod-dokkolós, és anélküli változatban, mi ez utóbbi, ötvenezer forintba kerülő változatot teszteltük. A ketyere leginkább ébresztőórára hasonlít, és egyben annak is használható, kikapcsolt állapotban LCD-kijelzőjén folyamatosan mutatja a pontos időt.

Forrás: [origo]
Balra a a Revo Blik Radiostation óriási antennával, jobbra a kicsi iRiver (még több kép)

A Radiostation a digitális és analóg adások támogatása mellett egyben internetrádió is, ehhez azonban arra van szükség, hogy egy routerhez kapcsolják hálózati kábelen vagy wifin keresztül (a WPA2 titkosítást is támogatja), ily módon még a bekapcsolt PC-n lévő zeneszámokat is el tudja érni. A beállítás egy gyakorlottabb felhasználónak nem okozhat gondot, legfeljebb az lehet szokatlan, ahogy a billentyűzettel nem rendelkező eszközön kissé szokatlan módon lehet betáplálni a wifi jelszavát: nyilakkal ugrálva a kiválasztható karakterek listájában. Jár még a kütyühöz egy miniatűr távirányító is, ennek csak a pattogós gombjait nem favorizáltuk túlságosan.

Az asztali rádiót egy elég méretes, kihúzható antennával szerelték fel, ezzel mindig jó vételt biztosított, akárhol is próbáltuk ki. Természetesen a kis gépházba beépített monó hangszóró nem nyújt éppen hifi hangzást, szerencsére RCA-csatlakozón külső erősítőt vagy aktív hangfalakat is lehet rá csatlakoztatni. Ezzel kapcsolatban csak egyetlen negatívumot találtunk: nincs a készüléken ekvalizer, vagyis nem lehet szabályozni a mély és a magas hangok erősségét, amire pedig gyakran szükség lehet.

Zsebből még sokszor gyenge a vétel

Egyelőre csupán egyfajta olyan hordozható eszközt találtunk az itthoni kínálatban, ami képes fogni a DAB+ adásokat, ez pedig az mp3-lejátszóiról ismert iRiver cég B20-as kütyüje. Az 1, 2 és 4 gigabájt memóriával szerelt változatban 35-47 ezer forintért megvehető hordozható lejátszó színes, 320x240 pixeles képernyővel van felszerelve. Bár ennek képátlója csupán 5,5 centiméteres, nem csak a menüt, hanem fotókat és mp4 formátumú videókat is meg tud jeleníteni rajta a diktafonként is használható lejátszó. A konvertáláshoz szoftvert is mellékelnek a PC-vel való összekötéshez való programokat tartalmazó telepítő CD-n.

A ketyere használata nem túl bonyolult: vezérelni a kijelzőn keresztül lehet - noha ez nem érintésérzékeny, hanem egy átlátszó, négy irányba dönthető műanyag fedlap borítja, ezen keresztül lehet navigálni. Külön menüpontban érhető el a hagyományos analóg, és a digitális rádió is, a zenéket és műsorokat fülhallgatóval, vagy a beépített mini hangszórón keresztül lehet hallgatni, akár egy régi zsebrádiót.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Útközben kényelmetlen a kihúzott antenna (még több kép)

Próbáink során kiderült, hogy a DAB+ adás hallgatásához elengedhetetlen, hogy előhúzzuk a 17 centiméter hosszú antennát, ami mondjuk a villamoson állva meglehetősen kényelmetlen. A hordozható ketyere érezhetően gyengébb vételt produkált asztali társánál, sokszor elment a vétel. Ez utóbbi a digitális rádió jelenlegi legnagyobb negatívuma: míg FM-en akkkor is megtudhatjuk a közlekedési információkat, ha folyamatos sistergés kíséri a bemondó hangját, ha nincs vétel, a digitális rádió esetében csak csendet hallani.

Még drága és ritka

A kellően jó minőségben való sugárzás és jó vételi viszonyok mellett a DAB+ valóban jobb hangzást biztosít a hagyományos rádiónál. Mivel tesztüzemben működő, egyelőre még csak a fővárosban és környékén, a hazai lakosság csupán 30 százaléka számára elérhető szolgáltatásról van szó - bár az Antenna Hungária közlése szerint hamarosan kereskedelmi premierjére is sor kerülhet - egyelőre nem lehet megítélni, jó lesz-e vagy sem. Egyedül az tűnik aggasztónak, hogy csak kihúzott antennával lehet hallgatni a jobb hangminőségű műsorokat.

Az üzemeltető közlése szerint a technológia komoly előnye, hogy lehetővé teszi 16-18 helyi csatorna műsorának sugárzását anélkül, hogy azok zavarnák egymást. Mint a cégtől megtudtuk, attól egyelőre senkinek sem kell tartania, hogy le kell cserélnie régi rádióját, ha továbbra is szeretne zenét hallgatni a fürdőszobában, ugyanis a rádió esetében - a tévétől eltérően - nem tűztek ki kötelező érvényű lekapcsolási határidőt a jelenlegi, analóg rendszerre. Erre csak a DAB+ készülékek megfelelő arányú elterjedtsége esetén kerülhet sor.

Egyelőre még nagyon gyerekcipőben jár itthon a digitális rádiózás, a DAB+-szal kompatibilis eszközök ritkák és drágák (összesen négyféle modell kapható, s a közeli jövőben sem bővül nyolcnál nagyobbra a választék), a rendszerrel kompatibilis autórádiót pedig még sehol nem is tudtunk fellelni. Ez részben annak köszönhető, hogy a környező európai országok közül még csak Svájcban sugároznak műsorokat ezzel a technológiával, Csehországban pedig még ugyancsak tesztelés alatt áll a digitális rádiózás.

Mindent összevetve úgy találjuk, otthonra egyelőre jobb választás lehet egy wifis internetrádió, amelyen online is sugárzó adók ezreihez lehet hozzáférni - kár, hogy ezek a ketyerék még annyiba kerülnek mint egy netbook, ha olcsóbbak lennének, biztosan vennénk egyet a konyhába belőlük, de egyelőre megvárjuk, amíg a digitális rádiókkal együtt lecsökken az áruk.