Szegények PlayStationje beépített 3G-vel

Vágólapra másolva!
Egy brazil-amerikai cég kifejezetten fejlődő országokba szánt játékgéppel rukkolt elő: grafikája ugyan nem éri el az új generációs masinákét, és mobilhálózatról lehet letölteni hozzá játékokat. 
Vágólapra másolva!

A Zeebo nevű masina teljesítménye az AP hírügynökség beszámolója szerint nagyjából a PlayStation 1 és a PlayStation 2 közé tehető, azaz nem képes mondjuk a PlayStation 3 vagy az Xbox 360 masinák fotorealisztikus grafikájával versenyre kelni. Készítői szerint ez azonban nem is olyan nagy baj, mivel a Zeebo konzolt kifejezetten szegény országokba szánják, egyebek közt Indiába, Kínába, Brazíliába vagy Kelet-Európába, ahol ezeket a csúcsmodelleket, illetve a hozzájuk kiadott drága játékprogramokat amúgy sem tudnák megfizetni az emberek.

A Zeebót elsőként Brazíliában dobják majd piacra, ahol még manapság is nagyon kelendők a hazánkban a kilencvenes években népszerű Sega MegaDrive konzolok, amelyekhez képest az új játékgép látványosabb grafikai megjelenítésre lesz képes. A brazil piacon a masinát kétszáz dollárért, azaz több mint negyvenezer forintért árusítják majd, jövőre azonban várhatóan harmincezer forint körülire tudják majd csökkenteni az árát.

A hírügynökség beszámolója szerint a Zeebo konzol egy kicsivel nagyobb a Nintendo Wii-nél, tömege egy kilogramm, lelkét pedig a mobiltelefonos technológiáiról ismert Qualcomm cég chipjei és szoftverplatformja képezi - kiötlőinek egyike ugyanis ennél az amerikai cégnél dolgozik.

Forrás: [origo]

A konzol honlapján lévő információk szerint a masinát négy beépített játékkal szállítják majd, melyek közt a FIFA09, a Need for Speed Carbon című játékok is megtalálhatók, de ingyenesen le lehet majd hozzá tölteni a Quake-et is - bár arról nem közölnek információkat, hogy ezek a programok hogyan futnak a gépen. A szájton további 15 játékot feltüntettek, egyebek mellett a Duke Nukem 3D-t, a Tekken 2-t, a Resident Evil 4-et, a Sonic Adventure-t, és a Street Fighter Alpha-t.

Ezeket a gyors letöltés érdekében tipikusan 10-50 megabájtos méretűre optimalizált, zömében Xboxról, PS2-ről, PSP-ről vagy PC-ről és Sega Dreamcastról adaptált játékokat a gépbe épített mobilinternetes kapcsolaton keresztül vásárolhatják meg és tölthetik le a tulajdonosok. A szegény országokba szánt konzolt ugyanis egyáltalán nem szerelték fel CD vagy DVD meghajtóval, csupán 1 gigabájt flashmemóriával és egy SD-kártya-bővítőhellyel.

Mindez valószínűleg a szoftverkalózkodás elleni védekezésül szolgál, a brazil vagy kínai piacon ugyanis rengeteg szoftvert kínálnak kalózváltozatban - a konzol készítői viszont megállapodást kötöttek a játékkiadókkal, és azt ígérik, hogy az illegális példányoknál csak kicsivel drágábban lehet majd megvenni, ráadásul el sem kell menni ehhez a tévé elől. Brazíliában nagyjából 10 dollárért lehet beszerezni egy másolt játékprogramot, míg egy eredeti tízszer ennyibe kerül - írja az AP.

Forrás: [origo]

A játékok letöltésére a helyi 3G-s mobilhálózatot lehet használni, ennek használatáért azonban nem kell majd különdíjat fizetni (hasonló üzleti m odellt alkalmaznak egyébként az Amazon Kindle nevű amerikai piacon kapható e-köny-olvasó eszköz esetében is). A hírügynökség beszámolója szerint azért választotta a cég ezt a megoldást, mert a fejlődő országokban többnyire sokkal fejlettebb a mobiltelefonos infrastruktúra a vezetékesnél, amelyet annak idején minimális mértékben fejlesztettek csak. A későbbi tervek közt egy olyan megoldás is szerepel, amely lehetővé teszi majd a Zeebo konzol modemként való használatát meglévő PC-vel.

A Zeebóból megalkotói szerint a masina legalább 800 milliós felvevőpiaccal rendelkezik a világ szegény országaiban, amelyekbe a kalózkodás gigászi léptéke miatt eddig a nagyobb játékkiadók nem tették be lábukat. Az új konzol készítői azt remélik, termékükkel majd megváltozik a helyzet, a fizikailag lemásolható lemezek híján sikerül majd gátat szabni játékaik másolásának, és azok kedvező ára, valamint egyszerű hozzáférhetősége sikert arat majd a játékosok körében.