Vágólapra másolva!
Az év során bezárja az internet korai évei óta működő ingyenes tárhely-szolgáltatását, a Geocities-t, a Yahoo. Az oldal leállításának pontos időpontjára és részleteire azonban még várni kell - adta hírül a TechCrunch.
Vágólapra másolva!

Az 1994-ben még Beverly Hills Internet néven alapított szolgáltatás eredetileg hat tematikus katalógust kínált az internetezőknek. Például a SiliconValley-re tévedők technikai témákban találtak írásokat, a SunsetStrip a zenei és szórakozással kapcsolatos oldalakat tartalmazta, az Athénról elnevezett oldalcsoport pedig a művészettel kapcsolatos tartalmakat rejtette. Az ingyenes tárhelyen tárolt oldalak nem szépségükről vagy megbízhatóságukról híresültek el, azonban ez sem csökkenti az első igazán szabad webes játszótérré váló oldal dicsőségét.

Óriási sikertörténet volt

A negyedeknek nevezett katalógusok száma fokozatosan bővült, ráadásul 1995 közepétől a felhasználók is bővíthették a kínálatot saját honlapjaikkal. Az egyszerű felület és az ingyenesség miatt gyors növekedésnek indult a Geocities. A cég 1997-ben került tőzsdére, a kezdetben 17 dollárba kerülő részvények pedig hamarosan száz dollárt is meghaladó áron keltek el.

Forrás: [origo]
Nyitólap 1996-ból

A Geocities-t 1999 közepén, a dotkom-boom kellős közepén vásárolta fel a Yahoo 2,87 milliárd dollárért. Ekkor az ingyenes tárhelyen lakó feltöltött többezer oldal miatt a Geocities volt az internet ötödik leglátogatottabb helye, megelőzve még a microsoft.com-ot is. A tulajdonosváltozás több népszerűtlen változtatással járt, változtak a felhasználási feltételek, megszűnt a negyedes felosztás, és véget ért a Geocities önkéntes közösségi menedzseri programja is.

Eltünedeznek a régi honlapok

Az elmúlt évtized internetjének meghatározó webtárhelyei lassan szűnnek meg. A Hometown, az America Online ingyenes szolgáltatása 2008 október utolsó napján szűnt meg, elégedetlen felhasználókat hagyva hátra. Az 1999-es toplistán szintén előkelő helyen szereplő tripod.com és angelfire.com azonban még működik, igaz népszerűségük jelentősen megcsappant az évek során.

A GeoCities látogatottsága folyamatosan esett az elmúlt évek során. 2006 októberében még majdnem 19 millióan kereste fel a webhelyet, idén márciusban azonban már csak 11,5 millió egyedi látogatója volt a szolgáltatásnak. A TechCrunch az egyszerűbben használható ingyenes blogmotorokban és honlapkészítő szolgáltatásokban látja a régi webtárhelyek végzetét.

A lassú hanyatlás nem jelenti azt, hogy ne lennének napjainkban is élő oldalak a GeoCities-en. A legutoljára 2009 márciusában frissített Anarchista Info könyvtárában például Hakim Bey és Noam Chomsky magyarra fordított írásait találhatja meg az érdeklődő. Az ingyenes szolgáltatáson talákható a hacker témájú játékok egyik legjobb gyűjteménye is, ami több szoftver mellett a Commodore 64-re készült magyar fejlesztésű Newcomer-rel is foglalkozik.