Ingyen iPhone követi a hallgatókat a tokiói egyetemen

Vágólapra másolva!
Az egyik japán egyetem iPhone-okat osztott szét a hallgatóinak, amelyeket taneszközként használnak, de azt is követni is tudják, hogy ki lógott az órákról.
Vágólapra másolva!

Az Aoyama Gakuin University első körben csupán 550 hallgatójának és munkatársának osztott szét Apple-mobilokat, de a mostani próbát a tervek szerint ősztől a készülékek taneszközként való teljes bevezetése követi majd - írja az Asiajin.com. A diákok az iPhone-on keresztül adhatnak be dolgozatokat, és a vizsgáztatást (tesztek kitöltését) is ezeken keresztül végzik majd az informatikus (egészen pontosan social informatics) hallgatók.

Ellenőrzik a virtuális jelenlétit

Ami miatt azonban az egyetemi iPhone-program a hírekbe bekerült, az egy sajátos biztonsági funkció, amivel a készülékeket felruházták. A diákok az intézmény által előtelepített program segítségével kell, hogy kitöltsék az előadások jelenléti ívét (lásd a felső két képet), és a készülék a beépített helymeghatározó funkció segítségével azt is ellenőrzi, hogy a hallgató valóban az egyetemen tartózkodott-e. Így aztán nincs sok értelme a lógásnak, vagy legalábbis az órákat elbliccelő diákok nem mehetnek túl messzire.

A hírek csupán az iPhone beépített GPS-ét emlegetik, mint a nyomkövető információ forrását, de ha az előadótermekben az egyetem elhelyez egy kisebb mobilos bázisállomást (femto- vagy piktocellát), akkor annak alapján még pontosabban ellenőrizhető a virtuális jelenléti, mivel a készülék a cellainformációk alapján is képes erre.

Ha valaki mégis kénytelen volt elmulasztani az élő előadást, akkor az órák anyagát podcast formájában is letöltheti a készülékre (alsó képek), vagy felhasználhatja azokat ismétlésnek. Japán ugyan élen jár a mobiltelefonok elterjedését és felhasználását illetően - a speciális chipekkel felszerelt készülékeket vásárlásra vagy akár lakáskulcs helyett is használják a mindennapok során -, az iPhone azonban mindeddig nem volt népszerű a szigetországban. Az Apple készülékének az innovatív kezelőfelületért cserébe korlátozott tudását egész egyszerűen elégtelennek tartották a multifunkcionális kütyükhöz szokott japán felhasználók, így elképzelhető, hogy a mobil továbbra is jó ideig csak taneszközként lesz majd ott jelen.

Hasznos programokat kell írniuk

A helyzetet jól jellemzi, hogy a készüléktípust jelenleg csupán egyetlen mobilszolgáltató forgalmazza Japánban, a Softbank Mobile. Az iPhone-okat, amelyeket a szolgáltató az előfizetési díjért cserébe ingyen osztogat, a tokiói egyetem is tőlük kapta. Az Aoyama Gakuin a havi alapdíjat fizeti a diákok helyett, viszont a számlát a hallgatóknak már saját zsebből kell állniuk. Az intézmény az iPhone-ra való alkalmazásfejlesztést is tanítja a hallgatóknak: a social informatics szakon a diákoknak első- és másodévben is "a helyi közösség számára hasznos" programokat kell kitalálniuk, majd azokat a harmadik évtől kezdve "élesben" is terjeszteni kezdik az App Store-on keresztül.