A házit is megoldja a Wolfram Alpha

Vágólapra másolva!
Nem kellett sokáig várni, hogy a videós bemutatók után a szerencsés tesztelők is kipróbálhassák a Wolfram mindent kiszámoló új szolgáltatását, az Alphát. Kipróbáltuk, milyen az emberi genomban keresni, függvényeket ábrázolni az enter lenyomásával és hogy milyen igazán mindentudónak lenni.
Vágólapra másolva!

Olyan beírni a kódot a Wolfram zártkörű béta verziójának eléréséhez, mint kibontani egy doboz legót, szétönteni a szőnyegen egy fém építőkészletet vagy végigtekinteni egy összerakatlan sok ezer darabos puzzle-on. A tudományos keresőnek vagy számítószolgáltatásnak is nevezhető Alpha annyi adatbázissal áll kapcsolatban, hogy még a felhasználási módokat bemutató példákat is hosszú időbe telik átnézni. A számtalan lehetőség némelyike ismerős lehet a Google Számológépből vagy időt, mennyiségeket, árfolyamokat átváltó oldalakról, azonban a többségük teljesen új, webes szolgáltatással egyszerűen most először elérhető számítás.

f(x)=sin(x)

Forrás: [origo]A matematika hazai terep a Wolfram mérnökeinek, a cég tavaly a hetedik verziót adta ki több mint húsz éve fejlesztett tudományos szoftveréből, a Mathematicából. A különböző számítások elvégzését megkönnyítő, a mechanikus számolást programozássá változtató szoftver tudását be is építették a péntek este induló Alphába. Az igazán komoly számításokat végzőknek továbbra is szükségük lesz az asztali gépre telepíthető célprogramra, a mindennapokra - és a matekházi megoldására - azonban bőven elég az Alpha.

Elég egy egyszerű függvényt, például a címben szereplő szinusz x szögfüggvényt, beírni, hogy a szolgáltatás megmutassa erejét. Az ember kap görbét, jellemzést, értelmezési tartományt, minimum és maximum értékeket, integrált, eltérő felírási alakokat, mindezt több formában, részletes lépésekre lebontva, épp csak piros szalaggal nincs átkötve a formula. Amelyik függvénynél nevezetes azonosságok vannak, ott azokat is kiírja az Alpha. Tesztelőnk megnyugodva vette tudomásul, hogy bár a világ sokat változott az iskolapad óta x négyzet mínusz y négyzet - amit az Alphába így kell beírni: x^2-y^2 - még mindig felírható (x-y)(x+y) alakban.

Amit érdemes kipróbálnia

Nem csupán tudományos célokra használható, szórakozni is lehet a Wolfram Alphával: kapásból érdemes bepötyögni például az ember születési dátumát, a kereső rögtön kilistázza, pontosan hány napja is tartózkodik az anyaméhen kívül, milyen idő volt aznap, mely napja volt a hétnek és milyen történelmi események zajlottak akkor - persze a levegő páratartalmát vagy a Hold állását is le lehet ellenőrizni.

Ha kíváncsi arra, hányan beszélik a magyar nyelvet, a "language hungarian" kifejezést érdemes bepötyögni, az összehasonlításhoz pedig vesszővel elválasztva más nyelveket is be lehet táplálni: mi a "chinese"-t ajánljuk összevetésre. A legenerált listáról még azt is megtudhatjuk, hogyan ejtik az adott nyelven a számokat egytől tízig, de akár az egyes karakterek előfordulási gyakoriságát is leolvasható: tudta, hogy a magyarban az e és az a toronymagasan az első?

Forrás: [origo]
A royalflös csak a kezdet, valószínűséget is számol az Alpha

Bár a Wolfram Alphát nem nehéz kezelni, használata igényel némi tanulást, ezért a vaktában való próbálkozás helyett érdemes a példákat felsorakoztató oldalát felkeresni az érdeklődőknek. Itt tematikus elosztásban lehet olyan lekérdezéseket találni, amelyek bizonyosan konkrét eredményt hoznak, legyen szó matematikai képletekről, történelmi adatokról vagy akár kvantumfizikáról, vagy arról, hogy tíz szem mogyorós M&M-s cukorka mit tartalmaz.

Történetekből gyenge

Nem nehéz megtalálni a Wolfram határait, elég csak történeti jellegű információkat kérni a szolgáltatástól. A hírességekről még így is elég jó adatbázissal rendelkezik az Alpha, de elég csak egy kicsit ismeretlenebb alakot keresni, hogy adatok nélkül maradjunk. V. Harald norvég királyról csupán azt tudja megmondani, hogy mikor lépett trónra, de még Norvégiával sem köti össze az adatot. A Wolfram Alpha-bemutatókon gyakran előforduló milyen idő volt valamely híresség halálakor kereséssel is fel lehet sülni, ha kevéssé ismert sztárt választunk. II. János Pál pápa halálakor például pocsék idő volt, azt viszont nem tudjuk megnézni, hogy Puskás Öcsi születésekor mosolygott-e az ég.

Forrás: [origo]
Lassan leszállhatna az oroszok űrhajója

Legjobban mégis az lepte meg tesztelőinket, amikor a Burán orosz űrsiklóra keresve nem a masina méreteit kapták meg, hanem friss, változó pályaadatokat és sebességet írt ki az Alpha. Az eset azért különös, mert a Burán csak egyszer, 1988. november 15-én járt az űrben, ám ez a küldetés leszállással végződött. Sőt, a jármű 2002-ben a bajkonuri Hold-csarnok beomlásakor meg is semmisült. Az űrjárműnek a NASA adatbázisában is utánanéztünk, ám ott is azt írják, hogy visszatért az űrből.

A matektanárnak is tetszik

Az erős számítási funkciókat kínáló szolgáltatásról megkérdeztük Koren Balázs, a Budai Középiskola matematikatanárának véleményét is. A tanár biztos abban, hogy a diákok fel tudják majd használni az új eszközt. Az unalmasabb feladatokat - például a prímtényezőkre bontást, amire a factor parancs szolgál -, amelyeket eddig nem szerettek megoldani, most az Alpha segítségével gyorsan letudhatják a diákok. Koren szerint várhatók negatív reakciók a lusta diákok kiszolgálása miatt, ám ez így természetes. Ahogy mára elfogadottá vált, hogy számológépet használnak a példák megoldásához, úgy válhat megszokottá a Wolfram Alpha segítségével elkészített házi feladat is.

Forrás: [origo]
Többnyire hiányoznak a magyar adatok

Nem csak a lusta tanulónak lehet nagy segítség a Wolfram szolgáltatása, a tanárok munkáját is megkönnyítheti. "Ennél jobb szemléltetőeszközt nehezen tudok találni" - mondja Balázs, aki szerint érdekes matekórákat lehetne tartani egy számítógépekkel felszerelt teremben. Nem kellene például várni arra, hogy egy szöveges feladatnál mind a 15 diák megoldja az egyenletet. Hamarabb kiderülhetne, hogy ki értette meg a feladatot és ki jutott tévútra. Emellett a házi ellenőrzésére is jó lehet az Alpha - említette még meg a tanár -, hiszen azt biztosan meg lehet vele állapítani, hogy jó-e a megoldás, a feladat megoldását viszont nem lehet megspórolni, hiszen dolgozat közben nem lesz ott a Wolfram keresője, hogy segítsen.

Beépül a böngészőbe is

Nem csak a kereső indul el péntek éjfél körül, ekkortól le lehet majd tölteni a böngészőbe beépülő Wolfram Alpha kütyüket is. A felhasználók nem csak a program jobb felső sarkában található keresőmezőhöz adhatják hozzá a szolgáltatást, hanem külön eszköztárat is telepíthetnek. Ez a számítások bevitelére használható mező mellett - ami előzményeket is tárol - a cég tudományos bemutatókat tároló oldalára és Wolfram Egy új típusú tudomány című, magyarul meg nem jelent könyvének online verziójára mutató ikonokat is tartalmaz. Az eszköztárral természetesen keresni is lehet ezeken a webhelyeken. A kiegészítőt először az Internet Explorer hatosnál újabbat használók és a firefoxosok érik el, emellett Mac OS X-hez való widget, a Windows tálcájára kiülő keresőmező, Vista Gadget és iGoogle kütyü is várja a számolni vágyó embereket.

Forrás: [origo]
Példatár várja az Alphába beletanulni vágyókat

A kereső elindulásával elkezdődhet egy olyan vita is, amihez hasonlót az ötvenedik születésnapját ünneplő magyar számítógép, az M-3 alkotói kezdtek el. A pályafutását számológép néven kezdő masinát az építés és a tesztek közben nevezték át számítógépre, ami jobban leírta a gép funkcióit. A Wolfram Alpha webkeresőkkel való összehasonlítása részben kikerülhetetlen, részben viszont rámutat arra, mennyire másféle szolgáltatást teremtett meg Stephen Wolfram. Az Alpha címkéje szerint "computational knowledge engine" azaz számításokat végző tudásmotor, itt az idő hozzászokni, hogy nem csak a létező, megírt oldalakhoz fordulhatunk problémáink megoldását keresve.